Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КРАЙ ХЕРСОН НЕЩО СТАВА: НАШИТЕ МОЛЯТ МЕСТНИТЕ ЖИТЕЛИ ДА ЗАМИНАТ ИЛИ ДА СЕ УКРИЯТ

Киев, 09 юли 2022.- Препоръчвам жителите на окупирания Херсон и околността да заминат, а който не може – да се пази, да се запази с вода и храна, заяви днес Юрий Соболевски – заместник-председател на Херсонския областен съвет.

″Знам, че не всички могат да го сторят, но е наложително. В краен случай бъдете готови да се укриете за известно време, за да премине настъпление на нашата армия. Момчетата ни ще работят максимално акуратно, като хирурзи, за да не ви навредят, – сподели още Соболевский. – Напоследък украинската армия напредва в Херсонска област и има успехи″.

Ирина Верещук

Същевременно, Ирина Верещук – заместник-премиер на Украйна, призова жителите в окупираните райони на Херсонска и Запорожка области да се евакуират и то колкото може по-бързо.

Днес в Херсон и околностите му са били чути взривове, най-вероятно украинската артилерия е унищожила складове с боеприпаси на руснаците. Някои блогери твърдят, че нашата армия се намира в десетина километра от града и врагът е в паника.

Херсон, който граничи с Крим, е бил окупиран в първите дни на руското нахлуване в Украйна на 24 февруари. Президентът Володимир Зеленский веднъж е заявил, че става дума за предателство от страна на местните специални служби и с този казус се занимава прокуратурата. Украинските военни експерти също говорят за ″зрада″ (предателство) – някой е бил предал на руснаците картата на минните полета, затова те неочаквано бързо са стигнали града и разгромили нашите войски там. Но местните не приемат окупационната администрация, отказват да сътрудничат с нея и с партизански действия оказват яростна съпротива.(УВести)