Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПАДА ЛИ МЕЖДУНАРОДНАТА ПОДКРЕПА ЗА УКРАЙНА?

Киев, 08 юли 2022.- Темповете на международната подкрепа за Украйна, която се намира в състояние на война  в Русия, като че ли започват да падат, констатира ″Die Welt″.

Нивото на помощта не отговаря не нуждите на украинската армия, а предоставената финансова помощ е недостатъчна, за да се стабилизира държавния бюджет на страната, пише изданието.

Според данните на Ukraine Support Tracker, през последните седмици обемите на военната и финансовата подкрепа са намалели, като най-проблемна е ситуацията с оръжейните доставки.

Кристоф Требеш от Килския институт за световната икономика (IfW) казва, че Украйна се нуждае от ракетни системи и гаубици. Преди войната Русия е разполагала почти с 2 хил. гаубици. Дори част от тях да е унищожена, остават много спрямо 182 гаубици, доставени на Украйна от западните й съюзници. При системи за залпов огън съотношението също е плачевно – 1:44. Затова Киев не е успял да запази Северодонецк и Лисичанск в Луганска област. Защото там, според генералният щаб на украинската армия, само за едно денонощие врагът е извършил 270 артилерийски атаки, като е изстрелял 45 хил. снаряда, т.е. 31 снаряд на всяка минута.

Има голям провал дори между това, което е обещавано, и това, което е доставено, констатират от IfW. Само Полша е изпълнила задължението си и е доставила над 100 гаубици KRAB от собствените резерви. Словакия подготвя за изпращане 12 бройки  МиГ-29.

От IfW отбелязват, че и с финансирането на държавния бюджет на Украйна не всичко върви добре. Всеки месец правителството се нуждае от $5-6 млрд., като вътрешните постъпления осигуряват едва 30-40% от нужните средства. В момента международната общност се концентрира върху плана за възстановяване на страната, което, разбира се, е важно. Но Украйна преди всичко трябва да победи в тази война и юли-август ще бъдат решаващи.(УВести)