Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БОРИС ДЖОНСЪН СИ ОТИВА. КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА ЗА УКРАЙНА?

Киев, 08 юли 2022.- Премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви за оставката си, но ще си отиде чак през есента. За Украйна пан Борис е голям приятел, именно той лансира създаване на алианса Лондон – Варшава – Киев. И възниква въпрос: как напускането му ще се отрази върху нас.

Правителството на Джонсън е в дълбока криза. От него са си тръгвали 27 министри, заместници и секретари. От него е недоволна консервативната партия. За нея биха гласували 32% против 42% за лейбористите.

За Украйна отиването на пан Борис е сериозен проблем. Защото именно той – много амбициозен, е бил лидер на антипутинската коалиция. Обаче, не всичко е загубено, пише сайтът ″Glavcom.ua″.

Лиз Тръс – шеф на форин офис

1. Ключовият въпрос за нас е кой ще го смени? И новините тук хич не са лоши. Министърът на отбраната Бен Волес е много популярен измежду консерваторите и рейтингът му е скочил заради подкрепата му на Украйна. Следва Пени Мордонт – бивша министърка на отбраната, която също ратува за максимална помощ за Украйна. Шансове да стане премиер има и Лиз Тръс – сегашен външен министър, която на Острова и в международната политика прокарва проукраинска линия. Лошият вариант за нас ще бъде Риши Сунак – министър на финансите. Твърди се, че именно той е бил инициатор на сваляне на Джонсън.

2. Независимо, кой ще стане начело на британското правителство, Лондон ще продължи да подкрепя Украйна. Макар, вероятно, активността няма да бъде такава, както при пан Борис, но принципните промени не се очакват. Защото, първо, и британското разузнаване, и британските военни потвърждават, че Русия е заплаха №1 за Великобритания. И второ: правителството на Джонсън пое много международни задължения и няма как новият кабинет да се отметне от тях, заключва ″Glavcom.ua″.(УВести)