Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН: ″ПРЕДСТОИ ДЪЛЪГ ПЪТ, НО ЕВРОПА ЩЕ БЪДЕ НА ВАША СТРАНА НА ВСЯКА СТЪПКА ОТ ПЪТЯ″

София, 6 юли 2022 г.- В началото на юли Урсула Фон дер Лайен – председател на Европейската комисия, посети Киев и произнесе слово пред Върховната Рада на Украйна.

Предлагаме ви автентичен текст на произнесената реч, разпространен от представителството на ЕС в София на български език.

″Уважаеми г-н президент Зеленский, скъпи г-н Володимир,

Уважаеми председателю Стефанчук,

Уважаеми министър-председател Шмигал,

Членове на правителството,

Уважаеми членове на Върховната Рада,

Благодаря Ви много за поканата да говоря на това извънредно заседание. Само преди няколко дни на Деня на конституцията президентът Зеленский заяви, че „победата не е далеч“. Разбира се, армията на Путин все още убива братята и сестрите ви. Те продължават да окупират земята ви, като крадат зърното ви и да бомбардират градовете ви. Вие се отбранявате смело. И Европа стои до Украйна, колкото е необходимо. Няма да спрем, докато не победите.

Вашите смели войници на фронтовата линия правят огромни жертви, за да защитят земята на Украйна и нейния народ. Зад тях има безброй други украинци, които работят в подкрепа на тази национална кауза. Всички те се надяват на по-светло бъдеще за своята страна. Това е смело поколение, поело към изпълнението на своята визия. Визия за свободна Украйна, която е част от демократична Европа. Ясно го виждам в съзнанието си, докато говоря с Вас днес. Съхранихте държавността и демокрацията си противно на всички очаквания. Видях го със собствените си очи, след като отидох в Киев два пъти от началото на войната. Парламентът ви продължи да работи дори през най-мрачните дни, когато бомбите падаха на Киев и се наложи да построите барикади, за да защитите Радата.

Украйна подаде молба за членство в Европейския съюз само няколко дни след руското нашествие. Успяхте да ни предоставите цялата необходима информация, за да обявим силно становище. Ние, в европейските институции, работихме денонощно, за да Ви подкрепим. Но вашите усилия са в основата на свършената работа. Мобилизирахте не само институциите си, но и най-добрата енергия във вашата страна. Достигнахте до хиляди експерти от гражданското общество и академичните среди, за да покажете всичко, което Украйна е постигнала след революцията на достойнството. И благодарение на тези усилия получихте одобрението и уважението на всички държави — членки на ЕС. Това е голям знак за доверие. Сега Украйна има ясна европейска перспектива и е кандидат за членство в Европейския съюз – нещо, което изглеждаше почти немислимо само преди пет месеца. Затова днес е преди всичко момент за отбелязване на този исторически момент. Победа на решителността и волята. И победа за цялото движение, което започна преди осем години на Майдана.

Урсула фон дер Лайен в украинска носия.

Изминахте толкова дълъг път от 2014 г. насам. Твърдо избрахте да бъдете демокрация и да живеете в съответствие с принципите на правовата държава. Украйна направи този избор за себе си и в свой собствен интерес. Г-н Президент, веднъж ми казахте, че всичко, което Украйна ще направи за членството си в ЕС, така или иначе ще го направи. Защото това искате Украйна да бъде модерна и просперираща. Съвсем достижими за вас са следващите стъпки. Но те ще изискват усилена работа, решителност и преди всичко единство относно целите.

Днес международната общност се мобилизира, за да подкрепи усилията ви за възстановяване на красивата ви страна. Следващият понеделник, заедно с президента Зеленский и министър-председателя Шмигал, ще участвам в конференцията в Лугано за възстановяването на Украйна. Вашият европейски път и възстановяването на страната ще вървят ръка за ръка. Украйна ще играе водеща роля. Ще трябва да се направят огромни инвестиции. Но за да се увеличи максимално тяхното въздействие и да се насърчи доверието на предприятията, инвестициите ще трябва да бъдат съчетани с нова вълна от реформи.

Определихте програмата си за реформи и вече сте постигнали значителен напредък. Да вземем за пример борбата с корупцията. Предотвратяването и борбата с корупцията заемат особено важно място във Вашия дневен ред след Революцията на достойнството. Създадохте впечатляваща машина за борба с корупцията. Сега обаче тези институции се нуждаят от ефективност и подходящите хора на висши длъжности. Новият ръководител на специализираната прокуратура за борба с корупцията и новият директор на Националното бюро за борба с корупцията на Украйна следва да бъдат назначени възможно най-скоро.

Или да разгледаме плановете Ви за реформиране на Конституционния съд. Необходимо е законодателство за процедурите за подбор на съдии в съответствие с препоръките на Венецианската комисия. Институциите трябва да се съживят, за да могат да изпълнят стремежите на вашия народ.

Или помислете за прекомерното влияние на олигарсите върху икономиката. Днес Украйна е единствената държава от Източното партньорство на Европа, която прие закон за премахване на контрола на олигарсите върху вашия икономически и политически живот. И Ви поздравявам за това. Сега трябва да се съсредоточите върху прилагането на този закон по юридически обоснован начин, като вземете предвид предстоящото становище на Венецианската комисия. Следва също така да бъде приет закон за медиите, който да привежда украинското законодателство в съответствие с настоящите стандарти на ЕС и да оправомощава независимия медиен регулатор. Накратко, много от законите и институциите, от които се нуждаете, вече са въведени. Сега е моментът правилата и органите да доведат до положителна и трайна промяна.

Разбира се, реформите винаги отнемат време. Това е начинът, по който работят всички наши демокрации. Те се нуждаят от постоянна ангажираност и отдаденост. Така например никой не очаква от Украйна да попълни всички длъжности във Вашите нови институции, докато толкова много от Вашите най-добри и най-умни хора се бият на фронта. Но демокрацията в Украйна трябва да бъде придържана в правилната посока. Вече сте показали, че можете да приемете важни закони дори когато войната продължава, така че всеки ден е от значение.

По-добре от всеки друг познавате работата, която предстои. Думата Рада означава съвет, а съвет означава колективна мъдрост. Уверена съм, че ще поставите колективната си мъдрост в услуга на Украйна, що се отнася до реформите и бъдещето на Вашата страна. Затова днес идвам с много просто послание. Предстои дълъг път, но Европа ще бъде на Ваша страна на всяка стъпка от пътя през тези мрачни дни на войната до момента, в който прекрачите прага на вратата, която води до нашия Европейски съюз.

Вярвам в европейското бъдеще на Украйна. Причината за това е проста – упорството на украинския народ. Вашата решимост. Вашата страст към Европа. Желанието ви да живеете европейската мечта във вашата красива страна. Както заяви президентът Зеленски в първата си реч пред този парламент: ″Европа не е някъде другаде. Европа е тук. И когато Европа е във вашето съзнание, тогава тя ще дойде и във вашата страна″. Това е Вашата страна. Това е Вашето бъдеще. И само вие можете да го направите. Вие сте тези, които могат да променят тази страна завинаги. И това ще бъде крайната ви победа. Свободна, просперираща и жизнеспособна Украйна. Суверенна Украйна, която в крайна сметка е обединена с нашето европейско семейство.

Слава на Украйна!″

Във Върховната Рада беше издигнато знаме на ЕС, след като Урайна стана кандидат-член.