Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСИЯ СПРЯ КАЗАХСТАНСКИ ПЕТРОЛ ЗА ЕВРОПА, ОТМЪЩАВА НА ТОКАЕВ

Киев, 06 юли 2022.- Днес съд в руския град Новосибирск спря за един месец дейността на Каспийския тръбопроводен консорциум, който през територията на Русия и терминал в Новорусийск на Черно море изнася петрол за Европа. Причината – уж екологични нарушения, които тази компания е допуснала.

Всъщност, става дума за наказание за желанието на Астана да увеличи износа си на ″черното злато″ за Стария континент. Де-факто това е обявяване на търговска война от страна на Москва на Казахстан, чийто президент Касим-Жомарт Токаев преди три седмици публично, в присъствие на Владимир Путин, в Санкт-Петербург е отказал да признае сепаратистки ″републики″, създадени от Кремъл на постсъветското пространство. Става дума за Приднестровие в Молдова, Южна Осетия и Абхазия в Грузия, Донецк и Луганск в Украйна.

По тръбата на консорциума, чийто капацитет е 60 млн. т годишно, през територията на Русия минават над 80% от казахстанския петрол. Друг маршрут Астана няма.

На 4 юли държавният глава на Казахстан по време на телефония разговор с президента на Европейския съюз Шарл Мишел заяви, че на фона на нефтеното ембарго против Русия страната му е готова да увеличи износа на петрола за ЕС.

Брюксел пое задължение до края на т.г. с 90% да намали зависимостта си от руския петрол. Засега Пекин, който твърдо стоит зад Казахстан, запази мълчание.(УВести)