Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БЪЛГАРИ ЗА ЕДИН ЧАС СЪБРАХА ПАРИ ЗА ДЖИП И БУС ЗА УКРАИНСКАТА АРМИЯ, ЗАЯВИ ИВАН КАЛЧЕВ

София, 05 юли 2022.- “В рамките на един час откликнаха много хора и събрахме необходимите средства. Купих един брониран бус и един джип. Днес трябва да ги регистрирам в КАТ, да минат технически преглед и отивам с тях в Украйна. Това говори за настроенията в българското общество към войната там. Не срещнах по улиците хора, които да ми кажат това, което чета от троловете в социалните мрежи”.

Това сподели пред БНР Иван Калчев-Глиги, който е доброволец на фронта в Украйна, а в момента е в отпуск в България.

По думите му правилният и ефективен модел е държавите да помагат на Украинската държава и армия с парични средства и с въоръжение, а хората да помагат на хората:

“Най-важното е на бежанците тук да им осигурим не просто подслон и храна, а и приемане, разбиране, любов, комуникация, вписване, възможност да се включат в общността″.

Според него, човек да запази човешката си същност е най-важното във войната: “Виждам това и в отношението на украинците, и на чужденците, които са в легиона. Отношението между нас е коренно различно от това, което си представя някой, който е служил като наборен войник в българската армия. Нашите командири там ни казват “Здравейте, джентълмени!”

Пред БНР Иван Калчев-Глиги още каза, че в украинската армия отношението е като между хора, които са се събрали, за да свършат важна задача: “На фронта атмосферата е работна… Етиката по време на военни действия е това, което различава войната и терористичното изтребление. Войната не е това, което правят руснаците – да унищожиш всичко и да владееш над руини. Войната е да подчиниш противника и то чрез възможно най-малко жертви и най-малко поражения”.

Още по темата:

БЪЛГАРСКИ ДОБРОВОЛЕЦ В УКРАЙНА: РУСКАТА АРМИЯ ВОЮВА ВЪРХУ ТРУПОВЕ, УКРАИНСКАТА – ПО КОДЕКСА НА ЧЕСТТА