Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В ЛУГАНО ЗАПОЧВА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА СЛЕДВОЕННО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА УКРАЙНА

Киев, 04 юли 2022.- Днес в Лугано (Швейцария) започва международна конференция за следвоенно възстановяване на Украйна.

Украинското правителство подготви план от над 2 хил. страници, който нашата делегация ще представи на конференцията. ЕС обещава да се включи във финансирането му с 500 млрд. евро. В момента се изучават механизми и варианти, как да стане това. Вероятно, една част ще бъдат грантове, а друга – кредити с изгодни лихви.

Според украинския център за стратегически комуникации, почти 800 хил. украински граждани  са останали в буквален смисъл без покрив над главата. Най-много разрушени жилища има в Източна и Северна Украйна, където са се водили или в момента се водят активни военни действия. Олена Шуляк от управляващата партия ″Слуга на народа″ твърди, че руснаците са разрушили 15 млн. кв. м наши жилища, като най-много те са в Донецка, Харкивска, Киевска и Чернигивска области.

Към момента над 200 хил. украинци са подали заявки за получаване на компенсация за разрушено жилище.

Общите загуби на Украйна възлизат на около $600 млрд., като само инфраструктурните се равняват на над $100 млрд. Освен за преките, става дума и индиректните загуби, като, например, падане на БВП, спиране на инвестиции, отлив на работна ръка, допълнителни разходи за отбраната и социалната подкрепа и др.(УВести)

Още по темата:

ИНФРАСТРУКТУРАТА НИ Е РАЗРУШЕНА ЗА $104 МЛРД. ОБЩИТЕ ЗАГУБИ СА $600 МЛРД.