Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПРЕЗ ПЪРВОТО ШЕСТМЕСЕЧИЕ УКРАИНСКИЯТ ИЗНОС Е ПАДНАЛ ПОЧТИ С 24%

Киев, 03 юли 2022.- През първото тримесечие на годината украинският износ е намалял с 23,7% спрямо същия период на м.г. и се равнява на $22,8 млрд., съобщиха от министерството на икономиката на Украйна.

Ако се сравни първото и второто тримесечие на година, износът е паднал с 37,4%. Констатира се, че обемът на морските превози се е съкратил с 86,5% поради блокиране на украинските пристанища – Одеса, Миколаив, Херсон, Бердянск, Мариупол, като три последни града се намират под руска окупация.

Но, се отбелязва, че през юни се наблюдава известно раздвижване на украинския износ. Например, през миналия месец съществено се е увеличил експортът на олиото – 537 хил. т, което е докарало на страната $437 млн. Изобщо, през изминалия месец в топ-10 на нашия износ влизат: олио, царевица, слънчогледово семе, руда, стомана (полуфабрикат), проводници, птиче месо, тръби, чугун, соя.

По географски принцип, украинският износ е ориентиран към ЕС, върху той се пада 78% от експорта ни, което се равнява на $6,86 млрд. Това е със 6,4% повече спрямо второто тримесечие на м.г.

Същевременно, през второто тримесечие търговията ни с други страни по света е паднала с 80%.

На 24 февруари 2022 г. Русия е нападнала Украйна, с което е било нарушено нормално протичане на икономическия живот и бизнес климат в страната. Но държавата със западна помощ постепенно се отърсва от шока и преминава към работа във военни условия.(УВести)