Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСНАЦИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ НАСТЪПЛЕНИЕ КЪМ ЛИСИЧАНСК, НО НАШИТЕ ГИ ОТБЛЪСКВАТ

Киев, 02 юни 2022.- Руските войски продължават настъпление в района на Лисичанск, но засега не могат да го обкръжат. Сраженията се водят около града. Самият град се контролира от нашите.

Руслан Музичук

Това заяви в ефира на радиомаратон Руслан Музичук – говорител на Националната гвардия на Украйна.

Според него, освен край Лисичанск, ″горещо″ е и на Бахмутското направление и в Харкивска област. Целта на Русия е да стигне до административните граници на Луганска и Донецка области, наричани още Донбас, и Путин да обяви победа.

Има заплаха от ракетни удари по обекти в Южна и Северна Украйна, по-специално, на прицела на руснаците са Чернигивска и Сумска области, които граничат с Русия, и град Миколаив, който се намира между окупирания Херсон и героичната Одеса.

Александър Лукашенко

Националната гвардия на Украйна изгражда отбранителни линия и покрай границата с Беларус. Путин натиска Александър Лукашенко да открие втори фронт, но ″батька″ се страхува да не затъва много дълбоко в руската авантюра. Засега провежда само учения и изпраща боеприпаси на руснаците. Според украинският военен експерт Олег Жданов, щом дава боеприпаси на Русия, вероятността Лукашенко да прати армията си (20 хил. души) в Украйна не е много голяма. По-скоро Минск създава видимост за нахлуване, за да сковава край украинско-белоруската граница нашите военни части и те да не бъдат прехвърлени към фронта в Донбас, Харкив или Херсон.(УВести)