Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВСИЧКИ ЛИ НА ЗАПАД ИСКАТ УКРАЙНА ДА БИЕ ПУТИН НА БОЙНО ПОЛЕ, ПИТА ″THE ECONOMIST″

Киев, 01 юли 2022.- Очевидно, Русия е за продължителна война. Двете страни използват огромно количество боеприпаси, като при Москва те са по-големи. Руската икономика е по-голяма и е в по-добро състояние спрямо украинската, отбелязва ″The Economist″.

В търсене на победа Русия е готова да тероризира и деморализира украинци, като извършва военни престъпления. Ударът по мола в Кременчук през тази седмица е пример за подобен терор. Дори страданията на руския народ не могат да спрат Путин.

Но продължителната война не е задължително да се води по правилата на руския автократ. В Украйна има много мотивирани бойци. Западната военна промишленост може да ги осигури с всичко необходимо. През 2020 г. икономиката на страните на НАТО е била над 10 пъти по-голяма спрямо руската.

Преломният момент, обаче, трябва да стане на бойно поле, където Украйна следва да спре руското настъпление и да принуди руснаците да отстъпват. Да, путинските генерали все още разполагат с повече оръжие, но украинските защитници вече имат напреднали натовски системи и са способни да нанасят на врага удари от голямо разстояние и с къде-къде по-голяма точност.

Като използва тактиката, разработена от НАТО по време на ″студената война″, когато натовските армии по численост са отстъпвали на армията на СССР, Украйна е в състояние да унищожава руски командни пунктове и логистични центрове и складове. Украйна е постигнала значителен успех, като е принудила, обстрелвайки с точно оръжие, руснаците да напуснат Змийския остров. Киев трябва да вкара тази война в ″болезнен ъгъл″ и да си върне контрол върху символически и стратегически важни територии, например, Херсон, причинявайки на Русия огромни загуби. И когато руската армия започне да губи позициите си на бойно поле, в Кремъл могат да пламнат вътрешни конфликти и недоволство.

Украинската армия е мотивирана да победи в тази война.

Лидерите на страните, които подкрепят Украйна (а те са над 40), трябва да обяснят на народите си, че в Украйна Западът брани не някакви си там абстрактни принципи, а тяхната свобода и сигурност. Европейският съюз е задължен да заздрави своя енергиен пазар, за да не допусне колапс през идващата зима. На Украйна трябва да се дава повече оръжие. Да, рискът от ескалацията е реален, но ако на Украйна се натрапи лош мир, ядрените заплахи на Путин няма да изчезнат. Москва ще стане още по-опасна.

Някой ще каже, че при продължителна война обикновените руснаци ще страдат. Да, но украинците ще страдат повече. Затова за победа Западът трябва ресурсно да подпомогне Украйна като суверенна и ориентирана към западните ценности страна. Именно това е резултатът, към който се стреми смелият украински народ. Украйна и нейните съюзници разполагат с достатъчно хора, пари и ресурси, за да бият Путин. Но дали всички имат желание да го сторят, заключва ″The Economist″.

(Със съкращения)