Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКАТА ВОЙСКА СЕ ОТТЕГЛИ ОТ ПОЧТИ РАЗРУШЕНИЯ СЕВЕРОДОНЕЦК. КАКВО СЛЕДВА?

София, 27 юни 2022.- В продължение на седмици Северодонецк беше основната цел на руската инвазия, а постоянните артилерийски обстрели и въздушни удари превърнаха голяма част от стария индустриален град в руини, четем в анализа на Вести.БГ.

В крайна сметка украинските командири обявиха, че защитата на тези руини, по-специално, завод ″Азот″ и промишлена зона около него, не си струват жертвите. В обръщението си в събота вечерта, след като Русия потвърди пълния си контрол над Северодонецк, президентът Володимир Зеленский заяви, че това е труден ден “от морална и емоционална гледна точка” за страната му, посочва Би Би Си.

Не може да се отрече, че загубата на най-големия град, който украинците държаха в Луганска област, приближава една от ключовите стратегически цели на Русия. Откакто се провалиха първоначалните опити за превземане на цялата страна, руснаците се съсредоточиха върху завладяването на Донбас.

Донбас – това са две области – Донецка и Луганска. Превземането на една от тях ще позволи на президента Путин да обяви победа, нещо, от което той силно се нуждае след неуспехите в началото на тази война. Но завземането на цялата Луганска област все още не е гарантирано, макар да става все по-вероятно. На пътя на Русия е град Лисичанск – само на няколко километра от Северодонецк, но напълно в украински ръце.

За да разберем защо Лисичанск е важен, трябва да разберем географията на региона и ролята, която той е изиграл във войната досега.

Двата града са разположени на река Сиверски Донец. Тя минава през Донбас и е била сцена на редица битки в миналото.

Опит за пресичането ѝ преди месец доведе до унищожаването на цяла руска батальонна тактическа група. Стотици войници и десетки танкове и бронирани машини бяха ликвидирани от украинските защитници, докато се опитваха да стигнат до другия бряг.

Всъщност, след като всички мостове между Северодонецк и Лисичанск са разрушени, извивката на бързотечната и дълбока река представлява значителна естествена преграда за всяко руско настъпление.

Като добавим и разположението на Лисичанск на върха на хълм, превземането на последната украинска позиция в Луганск ще бъде трудна битка за руснаците.

Анализаторите от Института за изследване на войната публикуват ежедневни справки за конфликта. В оценката си те отбелязват, че “украинските сили ще заемат по-високи места в Лисичанск, което може да им позволи да отблъскват руските атаки известно време, ако руснаците не успеят да ги обкръжат или изолират”. Но изглежда, че руските войски са се концентрирали именно върху това. Те настъпват от юг, като твърдят, че градът вече е във визуалният им обсег.

Говорител на сепаратистката Луганска народна република обяви, че опитът на украинските сили да защитят Лисичанск и Северодонецк е “безсмислен и безплоден”.

Ключовият въпрос обаче е каква е крайната цел на Русия?

Ще се опитат ли руснаците да превземат Донбас и да принудят Украйна да приеме прекратяване на огъня и анексирането на Луганска и Донецка области и прекрояване на националните граници?

Това може да бъде представено пред руснаците като победа: “Специалната военна операция” е “освободила” Донбас” – или поне това, което е останало от него.

Русия може да се надява, че политиката ще се задейства и Украйна ще бъде притисната да приеме загубата на територия в името на мира и глобалната стабилност. Украйна почти сигурно ще отхвърли това, като крайният резултат ще бъде замразен конфликт.

Или пък руският президент Владимир Путин ще иска да довърши започнатото, може би да завземе целия юг или дори да направи нов опит да превземе Киев?

Само един човек наистина знае отговора на този въпрос и той не споделя плановете си. Но ако искаме да потърсим улики за това как може да завърши тази “специална военна операция”, трябва да размишляваме върху думите на Путин.

В реч в началото на юни той открито се сравни с Петър I, като приравни руското нахлуване в Украйна с експанзионистичните войни на руския цар преди близо три века. Това беше и косвено признание, че настоящата война цели заграбване на земи.

Русия допусна сериозни грешки в началото. В Москва подцениха волята на украинския народ да се съпротивлява, както и способностите на въоръжените му сили.

“Светкавичната” операция срещу Киев завърши със съкрушително поражение. Това беше болезнен опит, но и ценен урок. Бавният им, но неумолим поход в Донбас показва, че руснаците се поучили от грешките си и изглежда са решени да не ги повтарят, четем в коментара на Вести.БГ.