Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

С РАКЕТНИТЕ УДАРИ ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА БЕЛАРУС ПУТИН ИСКА ДА ВЪВЛЕЧЕ ВЪВ ВОЙНАТА И МИНСК

Киев, 26 юни 2022.- Нощните ракетни обстрели на Украйна от територията и въздушното пространство на Беларус, станали през миналата и тази нощ, говорят за това, че Русия иска да въвлече във войната и Беларус, твърдят нашите военни разузнавачи.

От Главно управление ″Разузнаване″ към украинското министерство на отбраната уточняват, че руските стратегически бомбардировачи Ту-22М3, изстреляли по Киевска, Чернигивска и Сумска области на разсъмване на 25 юни 12 крилати ракети Х-22, са излетели от руското летище ″Шайковка″ в Калужка област, което се намира 60 км от украинската граница, навлезли във въздушното пространство на Беларус, пуснали са ракетите от района на белоруския град Мозир и са се завърнали у дома по същия маршрут.

Това е първо използване на Беларус за нанасяне на авиационни ракетни удари по Украйна. По-рано за това се били използвани само наземни ракетни установки.

Предполага се, че Александър Лукашенко не е бил предупреден за тези удари. Допуска се, че по този начин Кремъл иска да го постави пред свършен факт и да не му позволи по-нататък да лавира и да отказва да открие втори фронт против Украйна. А този фронт е много важен за Русия, защото, първо, ще закове там част от украинската армия, и второ –  ще позволи няколко руски бригади да бъдат прехвърлени към такива горещи точки, като Донбас и Херсон.

Кремъл изнемогва. Войната навлезе в петия месец, вместо да приключи през планираните три дни. Ресурсите – военна техника и жива сила, се изтощават, от складовете се вадят все по-стари оръдия и танкове (Т-62), свършват и съвременни крилати ракети (ХХ-22 са от края на 60-те години на ХХ в.), санкции започват да притискат икономиката. Путин се нуждае от помощ и някаква победа, някакъв успех, вече пропагандиран от прокремълските ТВ, и за да го поднесе на раята си.

От военното ни разузнаване също така съобщават, че в Беларус са пристигнали руски диверсионни групи, целта на които е да взривят няколко местни жилищни сгради, болници, училища, и по този начин да настроят както белоруското ръководство, така и белоруското обществено мнение против Украйна. Подобни провокации (взривяване на жилищни сгради) ФСБ-КГБ изпробва на територията на Русия в началото на първия мандат (след 2000 г.) на Путин преди той да започне т.н. втора чеченска война.

Днес се планира Владимир Путин да се срещне с Александър Лукашенко в Санкт-Петербург, а утре, най-вероятно, руският президент ще посети Минск. Натискът върху Беларус (тя има 40-хил. армия) за втори фронт е огромен.(УВести)