Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В ХАРКИВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ ″ВАСИЛ КАРАЗИН″ ВЕЧЕ НЯМА КАТЕДРА ″РУСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА″

Киев, 26 юни 2022.- В Харкивския национален университет ″Василь Каразин″ ликвидираха катедрата ″Руски език и литература″, съобщава ″Цензор.Нет″. Но се появи една нова – ″Славянска филология″.

В заповедта на ректора на вуза пише, че ″с цел оптимизиране на учебния процес да се извърши реорганизация на структурните звена във филологичния факултет, като на базата на катедрата ″Руски език и история на руската литература″ да се създаде катедрата ″Славянска филология″ с привличане на преподаватели по полски език″.

Харкивският университет е създаден през 1805 г., от 1999 г. той носи име на основателя си Василь Каразин – украински и руски инженер, роден в този край. Сега ХНУ е един от най-престижните вузове не само в Украйна. По рейтинга QS World University Rankings той заема 11 място.

От началото на руското нахлуване Харкив е подложен на интензивни ракетни, авиационни и артилерийски удари. Градът е много разрушен. Преди месец след няколко контраатаки украинската армия отхвърли руснаците от Харкив и той започна да се възстановява. Но през последната седмица градът отново се обстрелва.(УВести)

Още по темата:

В ХАРКИВ ДЕМОНТИРАХА ПАМЕТНИК НА ВАСАЛА НА ЗЛАТНАТА ОРДА АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ