Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЦЕНТЪР “ЗА ДОБРОТО”, КОЙТО ПОМАГА НА УКРАИНСКИТЕ БЕЖАНЦИ, Е С НОВ АДРЕС

София, 21 юни 2022.- Интеграционен център #Задоброто(link is external), който напук на хейтърите доказва, че доброто е огромна сила, днес откри новия си дом.

В София, на ул.”Филип Кутев”, №1 (сградата на “Овергаз”), центърът ще предлага още повече взаимодействие и подкрепа на украинските бежанци, които търсят подслон у нас. “Овергаз” предостави помещенията безвъзмездно на фондацията, съобщава сайтът ″Сега″.

В центъра на едно място са събрани представители на институциите, за да бъде по-леко включването на украинците в социалните грижи, здравната система, образованието и в пазара на труда. “Ще свързваме търсещи и предлагащи работа и преквалификация. Ще организираме правни консултации. Ще правим курсове по български език за деца и възрастни. Ще продължим да осигуряваме психологическа помощ за жертвите на войната. Ще има терапевтични занимания и творчески курсове за тийнейджъри. Разбира се, пак ще има център за хуманитарна помощ и почасов детски център за усмивки”, разказва Кремена Кунева от фондация “За Доброто”.

Снимка: ″Сега″

Днес вече е готова и залата, в която подкрепа ще получават тийнейджъри от Украйна. Стената на залата е дело на Людмила Найдюк – психолог и художник от Украйна, която е в България сама с двете си деца и вече е част от екипа на Фондация “За Доброто”. “Круто (в превод на български – ″Яко!″) #задоброто” ще оказва психологическа, арт и физически занимания за деца тийнейджъри от Украйна”, съвместно с UNICEF Bulgaria. Тези деца бяха най-изолирани от подкрепа в първите месеци”, казва по този повод Кремена.

Самият център вече работи след епично преместване от предишния си дом в СофтУни (както казват жените от фондацията – с помощта на Група от няматакиваневероятни). В последните месеци сградата на булевард “Ал. Малинов” се превърна във фокус на подкрепата за бежанците от Украйна и на усилията на доброволците. В нея намериха помощ повече от 10 хил. души. “Станахме едно сякаш паралелно общество на цялата иначе антиутопична картинка, която ни заобикаля. Решавахме не само проблеми на украинците, но намирахме решения и на наши важни за обществото ни такива”, прави емоционална равносметка Кремена Кунева.

На откриването днес присъстваха посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко, собственикът на “Уолтопия” Ивайло Пенчев, основателят на “Овергаз” Сашо Дончев.

“Празнуваме днес доброто у хората, защото последните месеци ни преобърнаха представите”, каза на откриването Кремена Кунева.

“Надявам се, че не свикваме с това, което става в Украйна”, каза и актьорът Алекс Алексиев, който помогна на много украински бежанци да се евакуират.

“Ние тук сме свободни хора, защото само свободните хора са готови на състрадание и съпричастност”, отбеляза Сашо Дончев. И допълни, че това е само началото и с фондацията мечтаят за по-големи проекти.

“Този център е израз на много голямата емпатия на българския народ”, каза посланик Виталий Москаленко, който подари книги на украински за библиотеката на центъра.

Още в първия си ден на новото място интеграционен център #Задоброто(link is external) подкрепи за пет часа 99 семейства. В следващите четири дни семействата станаха 300. Центърът ще работи както и досега – от понеделник до събота:

– от 9.00 до 19.00 часа за прием на дарения;

– от 10.00 до 17.00 часа работа с хора, търсещи подкрепа.

Адресът е ул.″Филип Кутев“ 1, кв. Хладилника, в централния офис на “Овeргаз Инк.” АД. Телефонът за връзка и куриери е 0876 157 406, съобщава сайтът ″Сега″.

Достъпът с обществен транспорт е лесен и удобен – метростанция ″Витоша″, която е съвсем наблизо. Има и спирки на автобусите 120, 65, 83, 88, 98.(УВести)

Още по темата:

ОТ ВЧЕРА В ″МЛАДОСТ″ В СОФИЯ ЗАРАБОТИ КРИЗИСНИЯ ЦЕНТЪР ″ОТВОРЕНИ ВРАТИ ЗА УКРАЙНА″