Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НИДЕРЛАНДИЯ И ДАНИЯ ВЕЧЕ НЕ ВЪЗРАЗЯВАТ УКРАЙНА ДА БЪДЕ ПОКАНЕНА В ЕС

Киев, 18 юни 2022.- Две страни – Нидерландия и Дания, вече не възразяват Украйна да получи статут на кандидат-член в ЕС, съобщава ″Свободна Европа″.

Тази тема ще бъде една от основните в дневния ред на срещата на върха на лидерите на 27 държави – членки на Съюза, която ще се състои следващата седмица. Предполага се заедно с Украйна да бъде поканена и Молдова, но без Грузия, която още трябва да поработи върху въпроса.

Европейската комисия предлага Украйна да получи статут кандидат-член без никакви предварителни условия, но Киев ще има домашно, което ще трябва да изпълни за пълно членство. Става дума за седем точки, по-специално, това са: борба с корупция, върховенство на правото и права на малцинствата (тук се визира позиция на Унгария).

Според Марк Рютте – премиер на Нидерландия, поканата за Украйна е ″разумен компромис″, за да има единство в ЕС. А външният министър на Дания Еппе Кофод лично се обади на украинския си колега Дмитро Кулеба, за да каже, че и те ще подкрепят кандидатурата на Украйна.

Олаф Шолц, Емануел Макрон, Володимир Зеленский, Марио Други и Клаус Йоханис в Киев

Преди два дни в Киев на посещение бяха президент на Франция Емануел Макрон, премиер на Италия Марио Драги, канцлер на Германия Олаф Шолц и президент на Румъния Клаус Йоханис, които категорично заявиха, че мястото на Украйна в ЕС. Според президента Володимир Зеленский, тази покана ще е мощен стимул на украинците да се борят за свободата си и час по-скоро войната да приключи и страната да премине към провеждане на реформи успоредно с възстановяване наред с модернизация на икономиката си.(УВести)