Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КАЗАХСТАН НЯМА ДА ПРИЗНАЕ ДОНЕЦК И ЛУГАНСК ЗА ОТДЕЛНИ ДЪРЖАВИ, ПУТИН Е БЕСЕН

Киев, 18 юни 2022.- Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев смело заяви, че страната му няма да признава сепаратистките ″републики″ в Донецк и Луганск. ″Както няма да признаваме и Тайван, Косово, Северна Осетия или Абхазия, – допълни той. – Позицията ни е принципна и тя се разпростира върху всички квазидържавни територии в света″.

Владимир Путин е бесен на Алмати

Токаев го каза вчера в присъствие на руския президент Владимир Путин по време на Петербургския международен икономически форум. След тези думи Путин, който е дръгнал да говори, дори е започнал да заеква, описват случката присъствалите на пресконференцията, а и се вижда от разпространеното видео.

Засега само Москва е признала ″независимост″ на Донецк и Луганск и, според Путин, за отделянето им от Украйна нямало нужда те да пита украинско правителство.

Анализаторите напомнят, че и в Руската Федерация е имало и има сепаратистки настроения, които, ако Москва загуби войната в Украйна, могат да доведат до разпадането на Русия.

През 1992 г. Далечният Изток е искал да обяви независимостта си. През същата година Свердловска и Челябинска области са възнамерявали да създадат Уралска република. През 1993 г. за независимост от Москва е настоявал Сибир. Съответните референдуми са искали да проведат Карелия, Дегестан, Татарстан и Чечня-Ичкерия.(УВести)