Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКА ФОТОГРАФКА ГОСТУВА В СОФИЯ С ИЗЛОЖБА ЗА ЛГБТИ ХОРА В УКРАЙНА

София, 17 юни 2022.- Лана Яновска е украински фотограф-художник. Тя е родена в Украйна, в град Миколаив, но сега живее в Австрия. Учи фотография и живопис в Германия.

″Чрез фотографията и движещо се изображение се стремя да изследвам възприемането на пола и сексуалността, – казва тя пред ″УВести″. – Искам да предизвикам зрителя да се вгледа по-внимателно в себе си чрез творбите ми″.

Вчера в общностния център ″The Steps″ в столицата беше открита изложба на Лана.

″Полът и сексуалната идентичност, андрогенността и принадлежността към дадена общност са в центъра на артистичния ми фокус през последните шест години, – сподели фотографката при откриването. – Последният ми проект с истории на ЛГБТК+ хора в Украйна – страната, в която съм родена и израснала, е следващата стъпка в пътуването ми. След руската агресия в родината ми, обаче, проблемите и предизвикателствата на ЛГБТК+ общността станаха по-малко актуални в очите на украинското общество. Това ме доведе до идеята да създам художествен документален филм.  С този проект искам да покажа ЛГБТК+ украинци като обикновени хора, които живеят живота си и се гордеят с това, което правят, и с това, което са″.

Лана разказа, че някои от героите в тази изложба или са на фронта и се борят за свободата на Украйна, или се намират на окупираната от Русия територия и се съпротивляват, както могат.

Пред ″У-вести″ кураторът на изложбата Петър Вълчев каза, че във фотографския цикъл ″Отворена близост″ Лана демонстрира скритата вселена на ЛГБТИ общността в Украйна – вселена, изпълнена с откровеност и усещане за близост, облечена в поетичния, изразителен стил на автора.

Сред присъстващите говори Иван Димов – основател на Фондация ″Сингъл Степ″, кураторът Петър Вълчев и други. Водещият на вечерта беше Коста Каракашян.

Сумата, събрана от продажба на албума със снимките на Лана Яновска, ще отиде за дружеството ″Мати Украйна″, което се грижи за украинските бежанци в София и доставя хуманитарна помощ в Украйна.

Изложбата е част от тригодишния проект ″Овластяване на млади ЛГБТИ хора чрез достъп до услуги, мотивация и фокусирана промяна на политики″, който се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП.

Изложбата ще продължи до 27 юни.(УВести)

Фоторепортаж на Васил Жукивский

Лана Яновска