Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ИК ″ПРОЗОРЕЦ″ ИЗДАДЕ ИНТЕРЕСНО ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА УКРАЙНА ″ПОРТИТЕ НА ЕВРОПА″

София, 15 юни 2022.- Сергий Плохий (роден през 1957 г.) е професор по украинска история в Харвард и директор на Украинския изследователски институт към университета. Автор на множество книги, включително на наградените ″Последната империя″ и ″Чернобил″. Живее в Бърлингтън, Масачузетс.

Сергий Плохий

Днес, когато Украйна е въвлечена в кръвопролитна борба с Русия за запазване на своята териториална цялост и политическа независимост, Сергий Плохий прави забележителен преглед на нейната история, който засяга разделението Изток – Запад от древни времена до настоящата криза.

Актуалният конфликт е само последният в дългата поредица от сътресения, свързани с украинския суверенитет. Разположена между Централна Европа, Русия и Близкия изток, Украйна е била оформяна и повлиявана от империи, които са я използвали като стратегическа врата между Изтока и Запада – от римляните, през османците, до Третия райх и Съветския съюз.

В ″Портите на Европа″ – книга, която издаде ИК ″Прозорец″, Плохий разучава търсенето на Украйна на собствена идентичност през живота на нейните герои и нейните завоеватели. Това преработено издание от 2021 г. включва нов материал, който пренася изчерпателния исторически труд до настоящето, когато Украйна отново е в центъра на световното внимание.

Преводачите са Елена Кодинова, Иван Златарски и Мария Михайлова.(УВести)