Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НА ЗАПАДА ДОПУСКАТ ТРИ СЦЕНАРИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА ВОЙНАТА В УКРАЙНА

Киев, 15 юни 2022.- Западните военни експерти и анализатори разглеждат три сценария на войната на Русия против Украйна, съобщава ″Європейська правда″.

Първи сценарий. Русия постепенно превзема цялата Луганска и Донецка области.

Втори сценарий. Нито една от страните не се придвижва напред и войната се превръща в позиционна и продължава месеци и даже години, с огромни загуби за двете страни и последици за световната икономика.

Трети сценарий. Той се смята за най-малко вероятен. Русия коригира своите цели, заявява, че целта е постигната и подготвя терен за приключване на бойни действия.

Първият сценарий, който напълно е възможен, е опасен с това, че превземането на Донбас ще създаде предпоставки и плацдарм Путин да продължи да навлиза в територията на Украйна все по-дълбоко и по-дълбоко. В момента Кремъл се намира в по-добра позиция, защото има числено превъзходство и по жива сила, и по техника, особено артилерия, въпреки тежките загуби. Анализаторите допускат, че руснаците са се лишили от 1/3 от сухопътните си сили. Налага се Путин да прибегне към всеобща мобилизация, която той не иска да прави, защото ще предизвика недоволство в големите градове като Москва, Санкт-Петербург и др. Досега той използва военнослужещи от депресивни региони на Русия, като, например, Бурятия или Дегестан, Далечен изток.

Преломният момент може да настъпи след месец – месец и половина, когато украинската армия ще получи западно тежко и далекобойно оръжие, с което да поразява тила на врага (жива сила, складове с боеприпаси, техника, продоволствие, командни пунктове) на разстояние до 40 км зад фронтовата линия. Експертите предвиждат, че тогава украинците най-напред, като чрез отбраната сковават руските сили в Донбас, ще предприемат контранастъпление на юг, към Херсон, Мелитопол, Бердянск, за да излязат към Крим и Азовско море и да подсигурят Миколаив и Одеса.(УВести)