Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НА КАКВИ ПОЗИЦИИ РАБОТЯТ УКРАИНСКИТЕ БЕЖАНЦИ В ЧУЖБИНА?

Киев, 12 юни 2022.- Украински бежанци – жени, най-вече ги наемат за работа в предприятия, а също така като келнерки или камериерки, отбелязва Finance.ua, като се позовава на Васил Воскобойников – президент на Общоукраинската асоциация на компании за международно трудоустройство.

Многохилядно шествие за Украйна в София на 10 май 2022.

Според него, 80% от нашите бежанци са жени. В чужбина те осъзнават, че едва ли ще намерят работа по специалността, тъй като не знаят език.

Затова те се съгласяват, ако имат възможност, да заемат позиции, на които могат да работят в момента, а именно: в ресторанно-хотелиерския бизнес, в сферата на обслужването, в хранителната промишленост.

Колко им плащат? Васил Воскобойников казва, че заплатата на украинските бежанци е на ниво на възнаграждения за местни хора, т.е., не е по-малка от минималната в страната, в която те пребивават. За пример той дава Полша. Там плащат минимум 3 хил. злоти месечно, което се равнява на 20-24 хил. украински гривни (средно 760 евро). Спрямо цените на хранителните стоки там, с тези пари в Полша могат да се издържат и деца, и възрастни родители, които една украинка-бежанка е взела със себе си.

Могат ли украинките в чужбина да извършват квалифицирана работа? Това е проблем, казва Васил Воскобойников. Дори да си добър счетоводител в Украйна, в чужбина трябва да опознаеш местно данъчно законодателство, например, а след това и да се пребориш със силна конкуренция на местни счетоводители.

Добра перспектива в чужбина имат наши IТ специалисти и тези, които в Украйна професионално са работили с ръце – строители, шофьори, да речем, заключва пан Васил.(УВести)

Нашата справка:

Според ООН, от 4,8 млн. украински бежанци 3,2 млн. са се регистрирали в чужбина по програмата за временна закрила или за подобни национални програми. Най много се са в Полша – 1,15 млн., Германия – 780 хил., Чехия – 366 хил. Нашите бежанци има и в Русия – 1,1 млн. В България те са 74 хил., като 5 хил. от тях работят.

Още по темата:

ОТ 01 ЮЛИ ПОЛША ПРЕКРАТЯВА ДА ПЛАЩА НА УКРАИНСКИТЕ БЕЖАНЦИ ПО 40 ЗЛОТИ НА ДЕН