Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НАТО СГРЕШИ ПРЕЗ 2008 ГОДИНА, КАТО НЕ ПОКАНИ В АЛИАНСА УКРАЙНА И ГРУЗИЯ, СМЯТА РАСМУСЕН

Киев, 12 юни 2022.- НАТО направи голяма грешка, като през 2008 г. на срещата на върху на алианса в Букурещ не покани Украйна и Грузия, заяви в интервю за ″Foreign Policy″ бившият генерален секретар (2009-2014 гг.) на тази организация Андерс Фог Расмусен.

Андерс Расмусен

Следващата ни грешка се прояви през 2014 г., след като Москва окупира (анексира) Крим и го присъедини към Руската Федерация. ″Ние въведохме санкции, но те бяха меки, и тогава Путин си е помислил, че без каквито и да са загуби и разходи може със сила да завзема чужди територии″, – анализира Расмусен. Според него, НАТО беше много наивно.

Бившият генерален секретар се оправдава, че, тъй като решения се взимат с консенсус, му се е налагало много да балансира, въпреки че не винаги е бил доволен от взетото становище. ″През 2008 г. като премиер на Дания ратувах за приема в алианса на Украйна и Грузия, а през 2014 г. исках санкциите против Москва да бъдат по-решителни, но не можахме да постигнем консенсус. Налагаше се да се съгласявам с това, което решаваха всички страни – членки единогласно. Но, смятам, че сега трябва от историята да извадим определени поуки. Умиротворяването на диктатора не е пътят към мира. То води до война и конфликти, защото всеки диктатор разбира само от волята, силата и единството″, – заключва Андерс Расмусен.(УВести)