Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОЛГА СТЕФАНИШИНА: АКО НЕ НИ ПОКАНЯТ В ЕС, ЩЕ ГО СМЕТНЕМ ЗА ПРЕДАТЕЛСТВО

Киев, 11 юни 2022.- Ако не ни дадат статут кандидат-член за ЕС, ще го сметнем за предателство, заяви Олга Стефанишина – вицепремиер по европейска и евроатлантическа интеграция на Украйна.

Олга Стефанишина

Тя участва в дискусия, организирана от Киевския форум по безопасността.

″Ще се борим до последен ден преди срещата на върха на ЕС, която ще се проведе в края на юни,- каза още пани Олга. – Защото това решение е важно не само за Украйна, но и за цяла Европа″.

Според нея, отказът да предоставят на Украйна статут на кандидат-член ще отслаби и позициите на самите лидери на страните в Европейския съюз и обратно – ще подсилят позициите на Русия. ″Европейските лидери трябва да разберат, че следващ такъв исторически момент, когато ще наблюдаваме толкова силна мобилизация на техните парламенти и общества в подкрепа на Украйна, няма да има″, – смята Олга Стефанишина.

При отказа Киев няма да се откаже от евроинтеграцията си, но ще бъда разочарован, че историческият шанс е изпуснат, добави министърката.

Срещата на върха на ЕС ще се състои на 23-24 юни и се очаква Украйна да получи покана за ЕС – кандидат-член. Засега против нашата кандидатура се изказват Дания и Нидерландия. Решението трябва да бъде консенсусно.(УВести)

Още по темата:

ДАНИЯ И НИДЕРЛАНДИЯ НЕ НИ ИСКАТ В ЕС, ТВЪРДИ ″BLOOMBERG″. БРЮКСЕЛ ГОТВИ ПЛАН ″А″ И ПЛАН ″Б″