Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДАНИЯ И НИДЕРЛАНДИЯ НЕ НИ ИСКАТ В ЕС, ТВЪРДИ ″BLOOMBERG″. БРЮКСЕЛ ГОТВИ ПЛАН ″А″ И ПЛАН ″Б″

Киев, 10 юни 2022.- Дания и Нидерландия са против Украйна в края на месеца (23-24 юни) да получи статут на кандидат-член за ЕС, съобщава ″Bloomberg″.

Дания смята, че Украйна недостатъчно отговаря на критериите за демокрацията, върховенството на закона, правата на човека и закрилата на малцинствата.

В Нидерландия пък казват, че Украйна ″като цяло се намира на много ранен стадий″ готовност да поеме задълженията за членство в ЕС и създаване на функционираща пазарна икономика с конкурентоспособен пазар.

Но, както пише ″Bloomberg″, повечето страните от ЕС, включително Италия, подкрепят Украйна да получи статут на кандидат. А Полша, Литва и Ирландия призоваха лидерите на ЕС да вземат категорично решение в полза на Киев. За Естония ние непременно трябва да получим статут на кандидат. Германия пък смята, че юнската среща на върха на Съюза може да даде на Украйна ″условен″ статут на кандидат.

В тази връзка се съобщава, че Брюксел е разработил два варианта. План ″А″ предвижда Европейската комисия да даде следното заключение: Украйна отговаря на критериите на ЕС и веднага получава статут на кандидат-член и всички последващи крачки, като преговори, например, се обвързват с извършване на реформи. А според план ″Б″, за който ратуват няколко столици, Киев сега получава статут ″кандидат за кандидат″ и докато не отговори на всички условия, статут кандидат-член няма да получи.

На 09 юни Европейският парламент с 438 гласа ″за″, 65 ″против″ и 94 ″въздържали се″ прие резолюция, с която препоръчва Съветът на ЕС да даде на Украйна статут кандидат-член за ЕС като ″ясен политически сигнал на солидарност с украинския народ″.(УВести)

Нашият коментар:

След две седмици ще разберем, доколко ″великите сили″ в ЕС са искрени спрямо Украйна, която с цената на живота на своите най-достойни синове и дъщери брани същия ЕС от руските мародери. В Брюксел трябва да разберат, че едно шикалкавене от неговата страна ще може да демотивира Украйна, включително десетки хиляди по фронтовата линия, и в някакъв момент може да стане късно. Руският ботуш ще се окаже пред прага на продалата се и се оялата Европа, в която не ценностите са важни, а интересът клати феса. Въпреки финансовата и оръжейната помощ.