Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗА БОРАВЕНЕ С АМЕРИКАНСКИТЕ ″КАТЮШИ″ УКРАИНЦИТЕ ЩЕ СЕ ОБУЧАВАТ ДО ЧЕТИРИ СЕДМИЦИ

Киев, 09 юни 2022.- За да се научат да боравят с американските системи за залпов огън MLRS и HIMARS, украинските войници се нуждаят от три до четири седмици. В САЩ и Великобритания са разработили план за ускорен курс на обучение.

В момента американските инструктори работят с един взвод украински войници, заяви генералът Марк Милли. ″Целта е те да получат такъв обем знания и умения, който да позволи това оръжие да бъде максимално ефективно″, – допълни той.

Същото е и намерението на британските офицери – да работят с един взвод, след което вече обучените украински артилеристи да могат, на свой ред, да обучават колегите си в Украйна.

В момента руската артилерия е значително по-многобройна и по-мощна спрямо украинската, но със западните доставки се очаква украинците да станат не само равностойни, но и по-добри, защото вече разполагат и ще имат още по-качествени артилерийски системи с по-голямо разстояние за поразяване – от 80 км до 300 км.

На фронта Въоръжените сили на Украйна вече активно използват американските оръдия М777. От Полша се очаква доставка на 56 самоходни гаубици ″Краб″.

Американско оръдие М777

Полска самоходна гаубица ″Краб″

Затова, според някои украински военни експерти, настъплението на украинската армия следва да се очаква през юли-август.(УВести)