Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

″НАФТОГАЗ″ СЕ НУЖДАЕ ОТ 8$ МЛРД., ЗА ДА ВНЕСЕ 6 МЛРД. КУБ. МЕТРА ПРИРОДЕН ГАЗ

Киев, 08 юни 2022. Имаме нужда от $8 млрд., за да внесем необходимите ни за нов отоплителен сезон 6 млрд. куб. м природен газ, заяви днес Юрий Витренко – председател на украинската компания ″Нафтогаз″.

Юрий Витренко

Пан Виктор е във Вашингтон, където участва в работата на американската комисия по сигурността и сътрудничество в Европа. Според него, в момента за компанията му да се сдобие с тези пари е проблем. ″Говорим с правителството на САЩ и търсим търговски пътища и финансови гаранции да решим тези трудности″, – каза Юрий Витренко.

Той също така сподели, че петролната инфраструктура на Украйна е силно пострадала от войната – две от общо доскоро две действащи (в Кременчук и Одеса) рафинерии в страната са ударени с руски ракети, частично са разрушени петролни бази, за населението няма достатъчно гориво, особено бензин А-95.

Към есента Украйна трябва да разполага поне с 19 млрд. куб. м газ. Със собствен добив се осигуряват средно 17 млрд. куб. м. Останалото количество до нужния обем от 24-25 млрд. куб. следва да се внесе. Украйна на западната си граница има три интерконектърни връзки – с Полша, Унгария и Словакия, по които ″Нафтогаз″ закупува ″синьото″ гориво от Запада. От 2015 г. Киев не купува руски газ.(УВести)