Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В ЕВРОПАРЛАМЕНТА ПОДГОТВЯТ ДЕКЛАРАЦИЯ КЪМ ЛИДЕРИТЕ НА ЕС УКРАЙНА ДА ПОЛУЧИ СТАТУТ НА КАНДИДАТ-ЧЛЕН

Киев, 08 юни 2022.- Ръководството на Европарламента подготвя декларация, адресирана към лидерите на страните-членки на ЕС, Украйна на юнската среща на върха да получи статут на кандидат, съобщава ″Українська правда″. Сайтът разполага с проекта на документа.

Предполага се декларацията да бъде одобрена на 09 юни по време на конференцията на президентите на Европарламента.

″Трябва да проявим мъжество, решителност и далновидност в тази ситуация на изостряне на международната обстановка. Раздвижването на геополитическите плочи изисква от нашата страна да действаме. Само по този начин ще останем верни на нашите принципи и ценности. Украинците, чиято родина в момента е подложена на жестока интервенция, а също така молдовците и грузинците, които се стремят към светло бъдеще, очакват от нас сигнал, че тяхното място е в европейското семейство. Ето защо тази Камара активно ви призовава да предоставите на Украйна, Република Молдова и Грузия статут кандидат-член на ЕС съгласно чл.49 от Договора за Европейския съюз и въз основа на техните заслуги″, четем в проекта на декларацията.

Анджей Дуда – президент на Полша

През следващата седмица се очаква Европейската комисия за излезе със заключение по заявката на Украйна, Грузия и Молдова за членство в ЕС.

Срещата на върха на Европейския съвет ще се състои на 23-24 юни.

В ЕС членуват 27 държави. Против приемането на Украйна са Франция и Германия. Президентът на Полша Анджей Дуда тръгна на европейска обиколка с цел да убеди лидерите на водещите икономики в съюза, че мястото на Украйна е в ЕС.(УВести)