Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗАПОРОЖКАТА АЕЦ РАБОТИ, НО РУСНАЦИТЕ ИСКАТ ДА Я СПРАТ, КОЕТО ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ВТОРИ ЧЕРНОБИЛ

Киев, 07 юни 2022.- Руските инженери, настанили се в Запорожката АЕЦ в гр.Енергодар (Южна Украйна), възнамеряват да я спрат и да изведат от енергийната система на страната ни. Това съобщи председателят на компанията ″Енергоатом″ Петро Котин.

Петро Котин

″Те могат да го сторят, защото заплашват нашия персонал с разстрел, което е акт на ядрен тероризъм″, – категоричен е Котин. Според него, при спиране на АЕЦ спират да работят и всички помпи, с които активните зони на реакторите се охлаждат. В Запорожката централа те са шест и тя е най-голямата в Европа. ″Така че ядрената катастрофа е напълно възможна, ако някои други руски интереси надделеят разума, – казва Петро Котин. – Персоналът ни ще продължи да бъда поста си, и докато тази централа функционира, украинската енергосистема ще получава ток″.

Запорожката АЕЦ е окупирана на 4 март и оттогава се контролира от врага. Руснаците контролират и града-сателит Енергодар.

В момента в Украйна работят четири АЕЦ с 15 енергоблока. Преди войната украинската енергийна система беше отключена от руската и ″вързана″ към европейската. (УВести)

Още по темата:

КОМПАНИЯТА ″WESTINGHOUSE″ ЩЕ СТРОИ В УКРАЙНА ДЕВЕТ ЕНЕРГОБЛОКА И ЩЕ ДОСТАВЯ ГОРИВО