Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КОМПАНИЯТА ″WESTINGHOUSE″ ЩЕ СТРОИ В УКРАЙНА ДЕВЕТ ЕНЕРГОБЛОКА И ЩЕ ДОСТАВЯ ГОРИВО

Киев, 04 юни 2022.- Американската компания ″Westinghouse″ ще построи у нас девет енергоблока и ще продължи да доставя ядрено гориво, съобщиха от министерството на енергетиката на Украйна.

Съответното споразумение подписаха президентът на ″Енергоатом″ Петро Котин и президентът на ″Westinghouse″ Патрик Фрагмън.

Американците ще доставят реактори АР1000, които са ново поколение и се характеризират с по-добри експлоатационни показатели и по-добри възможности да работят в маневрен режим.

След 2014 г., когато Русия окупира Крим и част от Донбас, Украйна успя част от своите енергоблокове да преоборудва за работа с американско гориво, което се доставя от базата на ″Westinghouse″ в Швеция. Например, най-голямата в Европа Запорожка АЕЦ, която се намира в момента окупирания от руснаците град Енергодар, работи именно с това гориво и, според някои данни, руските енергетици искат да се докопат до определена документация, как съветските реактори 1000 мегавата работят с горивото на ″Westinghouse″.

Предвижда се също така ″Westinghouse″ да изгради в Украйна инженерно-технически център, който ще наблюдава върху строителството и експлоатацията на енергоблокове АР1000.

В момента в Украйна работят четири АЕЦ с 15 енергоблока. От началото на войната (24 февруари т.г.) ″Енергоатом″ изцяло се отказа от руското ядрено гориво. До 2040 г. ″Енергоатом″ планира да построи още 14 енергоблока, като част от сега работещите дотогава ще бъдат изведени от експлоатацията.

Малко преди войната Украйна се откъсна и от руската енергийна система и се присъедини към системата на ЕС. В момента Киев продава своята електроенергия на Молдова, готов е да предлага ток и на България и други страни от европейската общност.(УВести)