Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗА 100 ДНИ ВОЙНА РУСИЯ НЕ ПОСТИГНА НИТО ЕДНА СТРАТЕГИЧЕСКА ЦЕЛ, СМЯТАТ В БРИТАНСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ

Киев, 03 юни 2022.- Днес се навършват 100 дни от руското нахлуване в Украйна, но Москва не постигна нито една от стратегическите си цели, четем в прегледа на британското разузнаване.

Русия не успя да превземе столицата и други украински центрове. Тя срещна съпротива на украинците, особено в района на летището в Гостомил (15 км от Киев), където е трябвало да кацне руски десант от 50 хеликоптера и през първите 24 часа да парализира държавните институции, включително да плени президента Володимир Зеленский.

След провала в край Киев и в Северна Украйна Русия извади определени поуки и концентрира силите си в района на Донбас с цел да завладее Луганска и Донецка области в техните административни граници. Там руснаците имат известни успехи, владеят инициатива и контролират 90% от Луганска област, като за пълно превземане те ще имат необходимо, по всяка вероятност, поне още две седмици. Но тези тактически успехи Москва постигна в резултат на значителни загуби на ресурси и концентриране на сили и огън върху един конкретен участък.

Същевременно, Русия не съумя да създаден маньовър или движение на други фронтове и направления, където руските сили са преминали в отбрана, например, в района н Херсон, където украинците са атакували и освободили 20 населени места.

За да постигне поне някакъв успех, Кремъл ще се нуждае от огромни инвестиции, по-точно, човешки ресурси и въоръжение, и определено време, твърдят британските разузнавачи.

Ананел Бербок

Според Анален Бербок – министър на външните работи на Германия,  руският диктатор смени стратегията си спрямо Украйна и сега залага на умора от войната както в Украйна, така и на Запада. ″Но Владимир Путин греши, тъй като целият цивилизован свят ще продължи да подкрепя Украйна, по-конкретно, да предоставя оръжие и финансова помощ″,- каза Бербок.

На 100-я ден загубите на Московия са: убити – 30950, ранени – 92850, самолети – 210, хеликоптери – 175, танкове – 1367, БМП – 3366, артилерийски системи – 661, средства за ПВО – 95, системи за залпов огън – 271, автомобили – 2329, дронове – 535, кораби и катери – 15.(УВести)