Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В РУСИЯ ПРИНУДИТЕЛНО СА ИЗВЕДЕНИ 234 ХИЛ. УКРАИНСКИ ДЕЦА, ПУТИН ЩЕ ИМ ДАВА БЪРЗО ГРАЖДАНСТВО

Киев, 01 юни 2022.- Към днешна дата в Русия принудителни са изведени 234 хил. украински деца, съобщават от администрацията на президента на Украйна, като самоличността е установена само за около 5 хил.

Украйна ще направи всичко, за да ги върне, но това ще стане много трудно. Тези дни руският президент издаде указ, с който се въвежда бърза процедура за получаване на руско гражданство от украински деца-сираци и деца, останали без родителска закрила. Според официален Киев, това е опит да се легализира незаконно извеждане в Русия, а де-факто, отвличане, на невръстни украинчета.

В момента украинските власти създават единен регистър на деца, безследно изчезнали при особени обстоятелства. Тези данни ще дадат основание Русия да бъде преследване за геноцид на украинския народ. Защото насилствено преместване на деца от една национална група към друга е един от признаците на геноцид.

На предстоящата среща на G-20 ще се разглежда и този въпрос – за отвличане на украински деца.

Според държавната гранична служба, след началото на войната (24 февруари) територията на Украйна са напуснали 900 хил. деца, като почти 50% от тях са се върнали.

До днешния ден, в резултат на руската агресия са загинали 243 украинчета, като най-малките са били на месец и половина и три месеца.(УВести)