"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПОРАДИ ВОЙНАТА УКРАЙНА ЗАГУБИ ДО 50% ОТ ИКОНОМИКАТА СИ

Киев, 30 май 2022.- Поради войната сме загубили от 30% до 50% от нашата икономика, смятат редица украински експерти. С толкова е паднал и БВП.

Според премиера Денис Шмигал, средно сега не работи 35% от народното ни стопанство. Съответно, бюджетът се пълни само с 50-70% спрямо времето преди войната. Драматично са скочили социални и хуманитарни разходи, разходи за разминиране на вече освободени територии. ″Всеки месец имаме бюджетен дефицит в размер на $5 млрд.″, – заяви премиерът.

Той още каза, че напълно са разрушени или са повредени над 100 учебни и над 500 здравни заведения, разрушени са 25 хил. км пътища, няколко стотин моста, 12 международни летища, над 40 млн. кв. м жилища. Бизнесът е изгубил над 200 завода, 17% от предприятията са спрели да работят, а 60% работят на ниво под довоенното.

Общо преките загуби, причинени на нашата инфраструктура и икономика, възлизат на $600 млрд. и краят на войната не се вижда. По-точно, горещата фаза може да приключи през септември, но локалните бойни действия ще продължат до края на годината.(УВести)