Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПОРАДИ ВОЙНАТА УКРАЙНА ЗАГУБИ ДО 50% ОТ ИКОНОМИКАТА СИ

Киев, 30 май 2022.- Поради войната сме загубили от 30% до 50% от нашата икономика, смятат редица украински експерти. С толкова е паднал и БВП.

Според премиера Денис Шмигал, средно сега не работи 35% от народното ни стопанство. Съответно, бюджетът се пълни само с 50-70% спрямо времето преди войната. Драматично са скочили социални и хуманитарни разходи, разходи за разминиране на вече освободени територии. ″Всеки месец имаме бюджетен дефицит в размер на $5 млрд.″, – заяви премиерът.

Той още каза, че напълно са разрушени или са повредени над 100 учебни и над 500 здравни заведения, разрушени са 25 хил. км пътища, няколко стотин моста, 12 международни летища, над 40 млн. кв. м жилища. Бизнесът е изгубил над 200 завода, 17% от предприятията са спрели да работят, а 60% работят на ниво под довоенното.

Общо преките загуби, причинени на нашата инфраструктура и икономика, възлизат на $600 млрд. и краят на войната не се вижда. По-точно, горещата фаза може да приключи през септември, но локалните бойни действия ще продължат до края на годината.(УВести)