Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КРЕМЪЛ ЗАДЕЙСТВА ЛОБИТО СИ НА ЗАПАДА, ДОРИ ″НЮ-ЙОРК ТАЙМС″, ЗА ДА ОМАСКАРИ УКРАЙНА

Киев, 29 май 2022.- Напоследък Кремъл задейства лобито си на Запада и активно прокарва идеята за ″уважение към Москва″ и ″никой да не унижава Русия″.

Така, в ″Ню-Йорк таймс″ се появиха три статии, като една от тях е редакционна, в които се поддържа наратив Западът да се вслушва в Русия и да се съобразява с руското мнение и че въоръжаването на Украйна води до ескалация, а не обратно. Настоява се официален Киев да направи териториален компромис.

В Давос се изказа престарелия Хенри Кисинджър, който, според Андрей Пионтковский – руски политически анализатор, живеещ в САЩ, е руски агент на влияние и честно отработва щедри руски хонорари. Лайтмотивът на речта на стареца абсолютно съвпада с прокарваната от ″Ню-Йорк таймс″ идея за териториални отстъпки. Украинският президент Володимир Зеленский му напомни, че живеем в 2022 г., а не през 1938 г., когато за умиротворяване на Хитлер Чехия е била принудена да отстъпи Судетите. Какво стана после, само една година по-късно, знаем всички.

Отлично се представя и бившият американски сенатор Ричард Блек. В интервю за една англоезична медия той красноречива разказва за неминуема победа на Русия, тъй като ″Руската Федерация не може да си позволи да загуби в ситуацията, когато има заплаха от разширяване на НАТО″.

Премиерът на Италия Марио Драги излезе с план по украинския въпрос, в който, де-факто, при сегашното статукво (Русия вече владее 21% от нашата територия) Киев и Москва да започнат двустранни преговори за мир. Повече от ясно, че Кремъл няма да отстъпи нито един квадратен метър от нови окупирани територии и тези преговори само ще узаконят заграбеното. Според Андрей Пионтковский, зад този план на Рим стоят, естествено, Париж и Берлин. Франция по милост на Сталин през 1945 г. е била назначена за страна-победител във Втората световна война и един от петте постоянни члена на Съвета за сигурност на ООН и затова трябва да изразява вечна признателност, а Берлин изпитва пред Москва чувства за ″историческа вина″, а и икономическият мотив не е на последно място. Затова Макрон, Шолц и Драги през ден-два се обаждат на Путин, който ги изслушва и толкоз.

В тази връзка Френският център за изследвания в сферата на разузнаване публикува аналитичен коментар, в който частично се прокарват кремълски с послания за ″неопитни украински войници″ и ″професионална руска армия″. С други думи, струва ли се да даваме оръжие на Украйна?

А в Италия тамошният генерал Леонардо Трикарико призова ЕС да се откаже от ″луда идея да спечели война в Украйна″ и най-добре да се опита ″да накара Киев да капитулира, за да не провокира Русия да прибегне към оръжие за масово поразяване″.

Немският институт ″Шилер″ организира международна дискусия на тема за заплаха от Трета световна война. Участниците в проява са стигнали до извода, че ″конфронтацията с Русия е пагубна за Германия и ЕС″, съобщава Център за противодействие на дезинформация към Съвета за сигурност  и отбрана на Украйна.

Масовото задействането на руски агенти на влияние на Запада може да говори само за едно – работите на фронта не вървят за Русия по план, санкциите действат и Кремъл прибягна към широкомащабна и, вероятно, скъпоструваща кампания за омаскаряване на Украйна и представяне на Русия като непорочна и ″цялата в бяло″.

Но, въпреки всичко, официален Вашингтон, особено държавният секретар Блинкен и военният министър Остин, премиерът на Великобритания Борис Джонсън, Полша, Словакия, Литва, Латвия и Естония продължават активно да подкрепят Украйна и едва ли ще допуснат евроатлантическото единство да бъде разрушено.(УВести)