Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

″МЕНИДЖЪР″: НОВОТО ОРЪЖИЕ ЗА МАСОВО ПОРАЗЯВАНЕ НА ПУТИН

София, 28 май 2022.- През последния месец ефирът беше залят с темата за газа като оръжието на Путин. И светът, най-вече Европа се бори с неговите (д)ефекти. Но Путин вече има още едно, не по-малко мощно оръжие за масово поразяване – зърнените храни, пише Евгений Кънев в ″Мениджър″.

Русия блокира около 22 млн. т зърно за износ от украинските пристанища: Мариупол е вече окупиран от Русия, а Одеса е блокирана. Морският транспорт няма алтернатива, защото тези обеми не могат да бъдат изнесени от камиони, а ж.п. транспортът от съветско време е несъвместим с този на Европа. Отделно, бойни действия се водят или са унищожени посевите и инфраструктурата за тях за – около 1/3 от годишния добив на Украйна. А дори прибраната нова реколта няма къде да бъде съхранявана, докато не бъде експортирана старата. И така – Украйна иска да изнася, но не може. А Русия може, но не иска, защото е въвела забрана за експорт до края на юни – засега.

За какво става дума?

Русия и Украйна са ключов играч на световния пазар: около 30% (Русия 20%, а Украйна 10%) от пазара на пшеница. Но в сегмента на слънчогледа държат близо 2/3 от световното производство! Отделно, Русия е номер 1 в света в производството на азотни, номер 2 за калиеви и номер 3 на фосфорни торове – без които не е възможно земеделие.

На зърното от тези две страни разчита цяла Североизточна Африка и близкия Изток. Страни като Либия, Етиопия, Египет, Сомалия са изправени пред хуманитарна катастрофа.

Алтернативи веднага няма – светът в момента има запаси за около 10 седмици. Разчита се на известно смекчаване на удара чрез увеличаване на добивите в южното полукълбо – Бразилия, Аржентина и Австралия, но те не могат да заместят Русия и Украйна. А друг основен играч – Индия – също е забранила износа поради страх от очакваните цени и дефицити и за предотвратяване на размирици в страната.

Трябва да се отбележи, че заради дефицита, цените растат главоломно и трудно бедните народи може да си позволят такива покупки без държавни субсидии – които обаче са привилегия на богатите държави. Затова рискът от масова емиграция по посока Европа от тези държави, където живеят стотици милиони хора въобще не е за пренебрегване.

А всъщност това вероятно е част от плана на Путин:

1. Създаване на хаос на световния пазар и ръст на цените (който започна още преди войната заради цените на енергията – през февруари 2022, ценовият индекс на ФАО бележи рекорд за всички времена, като минава своята стойност през 2011 г. когато и заради което започна Арабската пролет от Тунис.

2. Натиск върху ЕК да отмени санкциите срещу разблокиране на износа от Украйна.

3. Дестабилизация на държавите в Африка и Близкия изток и причиняване на широка емигрантска вълна към Европа.

4. Дестабилизация на Европа, заради високите цени на горива и храни и социално напрежение, което да породи натиск към правителствата за действия благоприятни за Русия.

Затова сериозно се обмисля военна операция в Черно море от коалиция на желаещите, (за да не е НАТО, което да провокира Путин), където военни кораби да пазят търговските кораби, изнасящи зърното от Украйна. Но достъпът до Черно море през Босфора изцяло зависи по договора от Монтрьо през 1936 г от Турция на Ердоган. Светът получава неоценим урок какво значи световният ред да бъде определян от автократични режими, заключва ″Мениджър″.(УВести)

Още по темата:

БЕЗ УКРАИНСКОТО ЗЪРНО ЩЕ СМЕ СВИДЕТЕЛИ НА НЕВИЖДАНИЯ ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ГЛАД В СВЕТА

ПРЕЗ МИНАЛАТА ГОДИНА УКРАЙНА Е ИЗНЕСЛА НАД 38 МЛН. ТОНА ЗЪРНО