Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗАВЪРШИ ФЕСТИВАЛЪТ НА УКРАИНСКОТО ФОЛКЛОРНО КИНО

София, 27 май 2022.- Завърши тридневният фестивал на украинското фолклорно кино. Проявата под надслов ″Погледни Украйна с други очи″ е организирана от Центъра на бесарабските българи и Посолството на Украйна в България.

Вчера в Дома на киното в столицата беше творческа вечер на украинската българка Тетяна Станева – душата и един от организаторите на тази програма.

Тетяна Станева

Тя представи два свои филма – ″Чамур″ и ″Място на силата″, в който разказва история на родното си село Криничне в Болградски район (Одеска област). А тази история е историята и на много други български села в Бесарабия, пръкнали се там преди над 200 г.

Впрочем, авторката съумя по един естествен начин да съедини миналото със сегашния ден на жителите на селото (към 2018 г.), преселването от България по османско време и превръщането на този край в Южна Украйна в една цветна градина, показано чрез фотоси и спомени, предавани от поколение към поколение, със чамур – тлака, когато цялото село се е събрало да ″меси″ глина и слама, за да направи кирпич за етнографски музей – както са правили някога  предците им.

Героите на филма на Таня Станева разказват за местните обичаи, за живота под румънска власт, за голодомора през 1946 г., за депортирането на българи-″кулаци″ в Сибир, за русифицирането през съветско време и подема на самобитната култура и образование на българската общност след 1991 г., когато Украйна стана свободна.

Събитие в Дома на киното уважиха посланикът на Украйна Виталий Москаленко и първият секретар Ирина Козик, депутатът Антоанета Цонева, която в Народното събрания ръководи комисията за българите в чужбина, и нейният колега Ивайло Мирчев. И двамата – големи приятели на Украйна.

Проявата завърши с чаша вино и сирене от Бесарабия и… искрометно българско хоро.(УВести)

Фоторепортаж ва Васил Жукивский

Посланик на Украйна в България Виталий Москаленко
Депутат н Народно Събрание Антоанета Цонева
Група ″Бесарабия″
Кадър от филма ″Шамур, шамур″
Изработване на кирпич – тухли от глина и слама, за етнографски музей в с.Криничне
Украинска българка
Руйно вино от село Криничне