Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДНЕС Е ПОСЛЕДЕН ДЕН ОТ ФЕСТИВАЛА НА УКРАИНСКОТО ФОЛКЛОРНО КИНО

София, 26 май 2022.- Вчера беше вторият ден от Фестивала на украинското фолклорно кино в Дома на киното в София. Зрителите най-напред се запознаха с интересен филм за еротичен фолклор в региона на украинските Карпати, а после беше показана творба на Остап Костюк ″Живо огнище″, която разказва за извеждане на добитъка (овце) на пасища (полонина) в по-високите части на Карпатите по Гергьовден и слизането долу по Димитровден. Занаятът, който у нас, както се казва, е със затихващи функции, защото трудът е много тежък. За него, между друго, задълбочено разказа Захари Стоянов в началото на своите ″Записките по българските въстания″.

В края на вчерашната програма по Скайп се включи и самият Остап Костюк, който в момента е военен журналист и е на фронта. Творецът беше посрещат с бурни ръкопляскания.

С коментар към вчерашната програма за прилики между българския и украинския планински фолклор и обичаи се изказа д-р Петко Христов – директор на Националния етнографски музей – голям приятел на Украйна.

Известната украински певица Катерина Бужинска изпя няколко популярни наши песни, включително ″Ой, у лузі червона калина″.

А днес от 18:00 ще бъде авторска вечер на Тетяна Станева – българка от Украйна и душата на този фестивал. Тя ще ни представи филма си за живота на бесарабските българи.(УВести)

Фоторепортаж на Васил Жукивский

Катерина Бужинска – популярна украинска певица

Д-р Петко Христов – директор на Националния етнографски музей
Остап Костюк – режисьор на един от филмите, се включи в програмата от фронта
Украинисти-преподаватели в СУ ″Св.Климент Охридски″(отляво-надясно) – Оля Сорока – преводач на филмите от фестивала, Райна Камберова, Лилия Желева – преводач на филмите от фестивала, и Олена Книш
Тетяна Станева – душата на фестивала
Украински българки