Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПЕТРО ПОРОШЕНКО: НИКАКВИ ТЕРИТОРИАЛНИ ОТСТЪПКИ! МАКРОН ДА ПОСЕТИ БУЧА, ТОГАВА ЩЕ НИ РАЗБЕРЕ ПО-ДОБРЕ

Киев, 21 май 2022.- Украйна не трябва да допусне никакви териториални отстъпки, заяви пред ТВ ″France 24″ Петро Порошенко – пети украински президент.

На въпрос, как ще коментира думите на френския президент Емануел Макрон за възможни ″дипломатически компромиси″ с Русия, пан Петро отговори: ″Всички лидери на свободния свят трябва да разберат едно – никакви компромиси по нашата териториалната цялост не може да има. Все едно Франция да предложи на Путин в замяна на стабилност Прованс или Корсика! Това допустимо ли е?″

Емануел Макрон

И още за умиротворяване на агресора. Украйна плаща огромна цена. Руската армия насилва, издевателства, убива нашите жени, деца, стари хора – и това ли да го забравим? Никога, категоричен е Петро Порошенко.

Украйна е готова да преговаря, но най-напред ние сме за безусловно прекратяване на огъня, извеждане на руските войски, решаване на всички хуманитарни проблеми, освобождаване на заложниците ни и едва после да говорим за сигурност. ″Ние правим всичко възможно да влезем в НАТО и да направим Европа по-безопасно място за живеене″, подчерта Порошенко.

Петият ни президент покани Макрон да посети Киев по-добре да разбере позицията на украинците. ″Това е важно за разбиране на нашата позиция, а и да види катастрофалната ситуация в Буча, Гостомил, Бородянка, Андрийвци, Чернигив, а и в Киев, – заяви Петро Порошенко. – Всеки ден ни атакуват с крилати ракети, които убиват десетки цивилни″.

Според Володимир Зеленский, френският президент му е предлагал да отстъпим пред руснаците, за да помогнем на Путин, който с нахлуването в Украйна си е вкарал автогол и не знае, как да излезе от тази война, да запази достойнството.

Преди няколко дни Италия предложи поетапно спиране на войната в Украйна. Този план, също както и идеята на Париж, съдържа повече грижа за имиджа на руския диктатор, колкото за Украйна като жертва.(УВести)