Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДО СЕПТЕМВРИ РУСКАТА АРМИЯ ЩЕ ОТСЛАБНЕ И УКРАЙНА ЩЕ МОЖЕ ДА Я ИЗБУТА, СМЯТА ГЕНЕРАЛ ХОДЖЕС

Киев, 21 вай 2022.- Очаквам в края на лятото руската армия да отслабне и Украйна, чийто военен потенциал дотогава ще нарасне, ще може да предприеме контранастъпление и да отхвърли руснаците поне към линията преди войната – 24 февруари.

Бен Ходжес

Това заяви генерал Бен Ходжес – бивш командващ на сухопътните сили на САЩ в Европа. Пред ″Гласът на Америка″ той сподели, че Русия не успя да постигне целите си – окупиране по-голямата част от Украйна заедно със столицата Киев, руското министерство на отбраната се оказа една дълбоко корумпирана институция, а руските войници – убийци, използвали оръжие против цивилно население и обекти. Генералът напомни, че Владимир Путин дори даде почетно, гвардейско, звание на бригади, причастни към убийствата в Буча край Киев.

Същевременно, Бен Ходжес отбеляза, че руската армия все пак успя да завземе някои територии, особено в Южна Украйна, и нанася огромни вреди на украинската икономика, по-специално, в Черно море блокира износ на нашето зърно. Но всичко това не може да се окачестви като руска победа, особен ако се съпостави с поставените от Кремъл цели.

Според генерала, потенциалът на Русия не е безкраен и кулминацията ще настъпи в края на лятото, когато при руснаците вече няма да има желаещи да воюват, както и волята за борба, а мунициите ще свършат. По мнение на различни анализатори, Кремъл харчи за войната в Украйна $900 млн. всеки ден. Затова, смята Бен Ходжес, най-късно през  септември украинската армия ще има достатъчен потенциал (ако западната помощ не спре) и ye може да предприеме контранастъпление, за да избута руснаците към линията преди войната.

Обаче някои военни експерти твърдят, че Киев може и да не спре на линията от 24 февруари, а да продължи да освобождава и изгонва руснаците включително от целия Донбас и Крим. Това ще означава край на Путин и неговото управление, а Русия ще бъда отслабена до степента, която няма да й позволи в близко бъдеще да представлява заплаха за световния мир и международната сигурност, към което се стреми Вашингтон и Лондон.(УВести)