Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В ХАРКИВ ДЕМОНТИРАХА ПАМЕТНИК НА ВАСАЛА НА ЗЛАТНАТА ОРДА АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ

Киев, 21 май 2022.- Преди два дни в една от градинките на Харкив е демонтиран паметник на Александър Невски – княз, малко управлявал свободния град Новгород и после изгонен от него като васал и марионетка на Златната орда.

Още един миг и той ще бъде низвергнат

В Харкив Невски е махнат с дърпане със самосвал, като заедно със скулптурата е паднал и пиедесталът. Видеото от демонтажа може да се види ТУК.

Харкив – бивша столица на УССР, откъдето през 1918 г. е тръгнало болшевизиране на Украйна, днес, над сто години по-късно и след над 80 дни непрестанни руски бомбардировки, нанесли огромни щети на града, постепенно се освобождава от рашистката и съветската символика.

Преди десет дни украинската армия предприе няколко контраатаки и успя да отблъсне врага на достатъчно разстояние, за да спре обстрелът му от артилерия и ″катюши″.(УВести)

Нашата справка:

Редно е този величествен храм да носи името ″Св.св. Кирил и Методий″

Храмът в София е посветен на Александър Невски – васал и верен слуга на Златната орда, противник на Европа и касапин на демократичния Новгород. Князът, управлявал от 1252 до 1263 гг. едно от княжествата в Московия, е известен с дестопизма си и победата над Тевтонския орден в битката на Чудското езеро, която се възприема спорно, провъзгласен е за светец от руската православна църква. Александър Невски е патрон на руския император Александър II и названието на храма е израз на благодарността на българите към Русия в лицето на царя-Освободител. В хода на Първата световна война България и Русия са врагове. След като руската флота бомбардира Варна на 14 октомври 1915 г. с множество жертви и разрушения, русофобското правителство на Васил Радославов взема решение за преименуването на храм-паметника в ″Св. св. Кирил и Методий″. През февруари 1916 г. след възражения от страна на опозиционните партии и бурна дискусия Народното събрание одобрява решението на правителство (4 март 1916 г.). Твърди се, че дори русофилът Иван Вазов приветства преименуването. Промяната на наименованието се задържа само четири години и българите забравят за жертвите в резултат на руската агресия и през 1920 г. отново е върнато първоначалното име на храма – ″Св. Александър Невски″.

Още по темата:

КИЕВСКА РУС И МОСКОВИЯ