Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСКИТЕ ВОЙНИЦИ, УБИТИ В УКРАЙНА, СА МЛАДИ, БЕДНИ И ОТ МАЛЦИНСТВАТА

София, 19 май 2022.- Мнозина от хилядите убити войници в Украйна са много млади, произхождат от най-бедните региони на Русия и в доста случаи са представители на етнически малцинства, съобщават ″Vesti.bg″.

Кремъл не коментира темата от 25 март, когато бяха изминали един месец и един ден от началото на войната. Тогава Москва призна, че са били убити 1351 нейни войници.

Седем седмици на разрушителни боеве по-късно Киев смята, че броят на убитите руснаци е 27000 Според мнозина военни и анализатори от западни страни, бройката, която Украйна съобщава, е малко завишена, а тази, която дава Москва – силно занижена.

“Русия, вероятно, е понесла загуби в размер от една трета от сухопътните сили, които ангажира през февруари”, заяви в неделя британското министерство на отбраната, т.е., може да се говори за 50000 ранени или убити руски войници.

Ако следваме пропорцията от един убит на трима ранени, за която Москва призна в началото на конфликта, ще се получи, че за по-малко от три месеца са загинали 12500 руски войници. Почти толкова – 15000, СССР губи за десет години във войната в Афганистан (1979-1989 г.), което стана причина за национална травма.

Рускоезичният сайт “Медиазона” съобщава, че е потвърдил смъртта на 2099 руски войници, загинали в сраженията до 6 май, като се позовава единствено на отворени източници. Мнозина от загиналите войници, чиято възраст се съобщава, са спадали към възрастовата група от 21 до 23 години, а 74 от тях не са били навършили и 20 години, уточнява медията.

Пленени в Украйна руснаци

Повечето убити произхождат от Южна Русия (по-специално, от региона на Северен Кавказ, който е с преобладаващо мюсюлманско население) и от Централен Сибир, информира “Медиазона”.

Най-много убити (135) има сред войниците от Дагестан, мюсюлмански регион в Северен Кавказ, и сред бурятите (98), които са монголско малцинство, произхождащо от сибирската провинция Бурятия.

През април ″Франс прес″ разговаря в Запорожие (Южна Украйна) с човек, представил се с псевдонима си Дмитро, който в продължение на повече от месец беше живял в условията на нахлуването, а след това и на бомбардирането на Мариупол – голямо стратегическо пристанище на Азовско море. Та той разказа за “три вълни” на окупатори в Мариупол: проруските сепаратисти от Донбас (Източна Украйна), след това бурятите, които “разграбиха всичко” и накрая чеченците, отговорни за “лов на хора”.

“Повечето войници и офицери в сухопътните сили произхождат от малки градове и села в Русия. Това е свързано със социално-икономическото и образователно разслоение”, обяснява Павел Лузин, анализатор от новинарския сайт Riddle Russia.

Причината е, че “изискванията за военна служба” в сухопътните сили са “относително ниски”, обяснява Лузин, като отбелязва, че най-добрите войници и бъдещите офицери предпочитат да станат част от “военно-космическите сили, от стратегически балистични сили или от флота”, четем във ″Vesti.bg″.(УВести)

Нашият коментар:

Както през 20-30 години на ХХ век в СССР, така и сега в Русия – тогава Червената армия, а сега Въоръжените сили на РФ осигуряват за момчета и мъже в депресивни региони на ″необятната″ четири неща: храна, облекло, топло легло и някаква заплата.

Още по темата:

В УКРАЙНА ВОЮВАТ ПЕТ ХИЛЯДИ БУРЯТИ, ТВЪРДИ ЖУРНАЛИСТКАТА РАДЖАНА ДУГАР