Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗАГУБИТЕ ОТ РАЗРУШАВАНЕТО НА ДВАТА МЕТАЛУРГИЧНИ КОМБИНАТА – ″АЗОВСТАЛ″ И ″ИЛИЧ″, ВЪЗЛИЗАТ НА $11 МЛРД.

Киев, 18 май 2022.- Компанията ″SCM″, чийто президент е Ринат Ахметов и която притежава в Мариупол два металургични комбината – ″Азовстал″ и ″Илич″, твърди, че тяхната довоенна капитализация е била $10 млрд. Освен това, там е имало суровина и готова продукция на стойност $1 млрд.

Ринат Ахметов

Пред италианския ТВ-канал RAI Ахметов заяви, че в резултат на военни действия компанията му загуби активи за над $20 млрд. Става дума и за Авдеевския коксохимически завод, Луганската ТЕЦ и още десет други промишлени обекти и обекти от ″зелената енергетика″.

″Ние задължително ще предявим претенции към Русия и ще искаме да ни бъдат възстановени всички загуби, причинени от руската военна агресия, – каза Ринат Ахметов. – Мариупол може да бъде възроден само, ако е под украински контрол, други варианти няма″. Олигархът потвърди, че нито един от бизнесите на компанията му няма да работи под контрола на Русия.

Предполага се, че размерът на исковете на Ринат Ахметов към Русия ще бъде за $10 млрд.

Същевременно, от руската страна казват, че, след като Мариупол ще бъде превзет изцяло, комбинатът ″Азовстал″ се предвижда да бъде напълно съборен.(УВести)