Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСИЯ ВОДИ ПРЕГОВОРИ С ПАРИЖ, БЕРЛИН И АНКАРА ЗА ″МИНСК-3″, ТВЪРДИ ОЛЕКСИЙ АРЕСТОВИЧ

Киев, 14 май 2022.- Москва започна да води задкулисни преговори, за да спре войната, но при руски условия, заяви Олексий Арестович – съветник на украинския президент.

Олексий Арестович

Пред ″Фейгин Lіve″ той сподели, че руските емисари са пратени в Париж, Берлин, Анкара и дори в Будапеща и призовават те да принудят Украйна да сключи нови споразумения – т.н. ″Минск-3″. С това Арестович обяснява определени движения на френския президент Емануел Макрон и немския канцлер Олаф Шолц. Първият се опита да повлияе върху Зеленский да излезе от войната без да бъде накърнен имиджът на Владимир Путин, т.е., Кремъл да запази достойнство. А вторият започна да бави доставки на обещаното тежко немско оръжие.

Според Олексий Арестович, в тези европейски столици руснаците казват: ″Да, малко сме прекалили, моля да ни разберете и да ни простите″. А чрез турския президент Реджеп Ердоган Москва дори прокарва идея за сключване на нов договор за колективна сигурност Русия – Запад.

Путин се стреми да се договори с други държави да спре войната, но окупираните от Русия украински територии да останат руски. ″Това никога няма да стане, нашите войници достойно се бият на фронта и са способни да изгонят завоевателите″, – каза Арестович.

Днес е 80-я ден от войната, руските загуби са: убити – 27200, ранени – 81600, самолети – 200, хеликоптери – 163, танкове – 1218, БМП – 2934, артилерийски системи – 551, средства за ПВО – 88, реактивни системи за залпов огън – 195, автомобили – 2059, кораби и катери – 13, дронове – 411.

Нашият коментар:

Вашингтон и Лондон, които плътно стоят редом с Украйна и помагат най-активно, няма да позволят Париж и Берлин да склонят Киев към сключване на договор без да бъдат освободени всички украински територии и Русия да не бъде отслабена до такава степен, че вече да не бъде опасна за света. Според британското разузнаваме, руското командване като че ли се отказа да щурмува Харкив. Там украинската армия води успешно контранастъпление.