Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПРОДЪЛЖИТЕЛНАТА ВОЙНА Е ЛОШ ВАРИАНТ ЗА УКРАИНСКАТА ИКОНОМИКА

Киев, 14 май 2022.- Продължителната война тежко ще се отрази върху украинската икономика и без финансова помощ отвън ние трудно ще се справим. Това заяви нашият министър на финансите Сергий Марченко.

Сергий Марченко

В интервю пред ″The Economist″ той сподели, че за него ″продължителен период″ са още три-четири месеца. ″Тогава ще се наложи да предприемем такива болезнени мерки, като вдигане на данъците и рязко намаляване на разходите″, – каза Марченко. Затова Украйна много се надява на западна финансова помощ. САЩ, например, отпускат $40 млрд., предимно за военни цели, но $8,5 млрд. от тях ще бъдат насочени към нашата икономика.

От началото на войната министерството на финанси на Украйна даде за военни нужди над $8 млрд., включително за заплата за военнослужещите ни, за закупуване и ремонт на бойна техника, за подпомагане на вътрешната миграция.

През април приходите от данъците не надхвърлиха 60% от планираното, а през май и юни този показател ще бъде 45-50%.

На този фон генерал Уесли Кларк – бивш  върховен главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа през 1997-2000 гг., изказвайки се по време на Киевския форум по сигурността сподели, че тази война не трябва да бъде продължителна, защото има опасност от ескалацията, много кръв и включването на Китай. Затова Западът трябва да продължи да въоръжава Украйна, което неминуемо ще доведе до края на войната.(УВести)