Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДО КРАЯ НА ЛЯТОТО УКРАИНСКАТА АРМИЯ ЩЕ ИЗГОНИ РУСИЯ КЪМ ПОЗИЦИИТЕ ПРЕДИ 24 ФЕВРУАРИ

Киев, 12 май 2022.- С активна международна подкрепа, със съвременно оръжие, най-вероятно, до края на лятото украинската армия ще изгони Русия към позициите преди 24 февруари.

Генерал Бен Ходжес

Това твърди пред CNN генерал Бен Ходжес – бивш командващ на силите на САЩ в Европа. Според него, Москва няма стотици хиляди ″свежи″ войници или нови танкове, които да хвърли в бой. Така че контранастъплението на украинците може да се очаква до няколко седмици. ″Да, става дума за седмици, тъй като САЩ и техните съюзници извършиха огромна работа″, – казва генералът.

За съжаление, Украйна не се възползва от възможността за контранастъпление след отблъскване на руснаците от Киев и позволи те да се прегрупират и да бъдат прехвърлени за офанзива в Източна и Южна Украйна, сподели бившият командващ. Но там Москва предприе настъпление без да се подготви достатъчно, затова и успехите й са незначителни, украинците дори контраатакуват, в частност, в района на Харкив.

Днес е 78-я ден от руското нахлуване в Украйна. Загубите на руснаците са: 26650 убити, почти 80000 ранени, 199 самолети, 161 хеликоптер, 1195 танка, 2873 БМП, 534 артилерийски системи, 191 система за залпов огън, 2019 автомобили, 398 оперативно-тактически дрона.(УВести)