Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram

ДО КРАЯ НА ЛЯТОТО УКРАИНСКАТА АРМИЯ ЩЕ ИЗГОНИ РУСИЯ КЪМ ПОЗИЦИИТЕ ПРЕДИ 24 ФЕВРУАРИ

Киев, 12 май 2022.- С активна международна подкрепа, със съвременно оръжие, най-вероятно, до края на лятото украинската армия ще изгони Русия към позициите преди 24 февруари.

Генерал Бен Ходжес

Това твърди пред CNN генерал Бен Ходжес – бивш командващ на силите на САЩ в Европа. Според него, Москва няма стотици хиляди ″свежи″ войници или нови танкове, които да хвърли в бой. Така че контранастъплението на украинците може да се очаква до няколко седмици. ″Да, става дума за седмици, тъй като САЩ и техните съюзници извършиха огромна работа″, – казва генералът.

За съжаление, Украйна не се възползва от възможността за контранастъпление след отблъскване на руснаците от Киев и позволи те да се прегрупират и да бъдат прехвърлени за офанзива в Източна и Южна Украйна, сподели бившият командващ. Но там Москва предприе настъпление без да се подготви достатъчно, затова и успехите й са незначителни, украинците дори контраатакуват, в частност, в района на Харкив.

Днес е 78-я ден от руското нахлуване в Украйна. Загубите на руснаците са: 26650 убити, почти 80000 ранени, 199 самолети, 161 хеликоптер, 1195 танка, 2873 БМП, 534 артилерийски системи, 191 система за залпов огън, 2019 автомобили, 398 оперативно-тактически дрона.(УВести)