Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЕВРОБАРОМЕТЪР: ЕВРОПЕЙЦИТЕ ОДОБРЯВАТ РЕАКЦИЯТА НА ЕС НА ВОЙНАТА В УКРАЙНА

София, 10 май 2022.- Публикуваното днес експресно проучване на Евробарометър във всички държави- членки на ЕС показва широк консенсус сред европейските граждани в полза на реакцията на ЕС на руското нахлуване в Украйна.

Мнозинството от европейците смятат, че от началото на войната ЕС е демонстрирал солидарност (79%) и е бил единен (63%) и бърз (58%) в реакцията си.

Анкетираните одобряват в голяма степен непоколебимата подкрепа за Украйна и за нейния народ. По-специално, 93% одобряват предоставянето на хуманитарна помощ на хората, засегнати от войната, 88% от европейците подкрепят идеята за прием в ЕС на хора, бягащи от войната, а 80% одобряват предоставената на Украйна финансова подкрепа.

Подкрепата за санкциите, наложени на Русия след нейното нападение срещу Украйна, е много висока. По-голямата част от европейците – 80%, одобряват икономическите санкции против Русия. 79 % от европейците одобряват прибягването до санкции срещу руските олигарси с цел налагане на ясни икономически и политически последици на политическия елит на Русия, отговорен за нахлуването.

Две трети от европейците – 67%, подкрепят това, че ЕС финансира закупуването и доставката на военно оборудване за Украйна. Освен това, 75% смятат, че войната в Украйна показва, че се ″нуждаем от засилено военно сътрудничество в рамките на ЕС″, съобщават от представителстовото на ЕС в София.(УВести)