Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКАТА АРМИЯ ПРЕДПРИЕ КОНТРАНАСТЪПЛЕНИЕ В РАЙОНА НА ХАРКИВ

Киев, 08 май 2022.- В резултат на контранастъпление, предприето преди два дни в района на Харкив, украинската армия значително се придвижи напред и най-вероятно скоро ще се озове на границата в Русия. Това прогнозират експертите от американския Институт по изучаване на война.

От института констатират, че под натиска на украинците на отстъпващите руски части дори се е наложило да взривят няколко моста след себе си, за да оцелеят.

Експертите твърдят, че това украинско настъпление е многообещаващо и създава възможности за следващи настъпателни операции в североизточната част на Харкивска област. Освен това, успешното възпиране на руската армия в района на Барвинкове не позволява на руснаците да се придвижат към юго-изток в посока Славянск. Целта на руснаците е била да се обкръжи нашата групировка в Донбас.

Според украинския военен експерт Олег Жданов, в момента украинската армия контролира ситуацията на фронта в района на Изюм и на донбаско направление. Най-вероятно, в края на май ситуацията трябва да се преобърне в наша полза, каза пан Олег. Тогава, на фронта, вече ще имаме и тежко западно въоръжение, и западни средства за ВПО, и повече муниции, в момента нашите войници и офицери овладяват тази техника, смята експертът.

Към днешна дата – 73-и ден от  началото на войната, руските загуби са следните: убити – 25100, ранени – 75300, самолети – 199, хеликоптери – 155, танкове – 1122, БМП – 2713, артилерийски системи – 509, средства за ПВО – 84, реактивни системи за залпов огън – 172, автомобили и цистерни – 1934, дронове – 341.(УВести)