Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДЕЙСТВИЯТА НА РУСИЯ В УКРАЙНА ЩЕ СЕ КВАЛИФИЦИРАТ КАТО ВОЕННИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

Киев, 06 май 2022.- Нарушенията, извършени от Русия след нахлуването й в Украйна, ще бъдат квалифицирани като военни престъпления, заяви Мишел Бачелет – върховен комисар на ООН по правата на човека. ″В момента събираме свидетелства и доказателства″, каза тя.

Мишел Бачелет

Управлението на комисариата продължава да проверява заявления за нарушаване на международното право за човешки права и международното хуманитарно право. ″В контекста на инвазията на Русия в Украйна много от тези обвинения карат ни да смятаме, че става дума да военни престъпления″, категорична е Мишел Бачелет. Примерите й се отнасят към бомбардиране на болници, драматичния театър в Мариупол, ж.п. гара в Краматорск, жилищни райони в Одеса, Буча, която тя посети и се запозна с факти за гибел на много цивилни лица, извънсъдебна екзекуция на мъже, изнасилвания на жени, отвличане на хора.

Екипът на Комисариата на ООН разследва и разпитва жертвите и свидетелите на тези нарушения. Според г-жа Бачелет, в повечето случаи причината на смъртта са бомбардиранията от тежка артилерия, реактивни системи за залпов огън, ракетни и въздушни удари, снайперска стрелба. Дори в деня, когато в Киев е бил генералният секретар на ООН Антониу Гукериш, украинската столица е била подложена на ракетен удар.

Към днешна дата в Украйна са загинали 223 деца. Жертвите сред мирното население се уточняват. Но може да се говори за хиляди души.(УВести)