Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram

ОТ УКРАИНСКОТО ПРОДОВОЛСТВИЕ ЗАВИСИ ЖИВОТЪТ НА МИЛИОНИ ХОРА, КАЗВАТ ОТ ООН

Киев, 05 май 2022.- От украинското продоволствие зависят милиони хора, може би дори и милиарди, казва Дейвид Бизли от Световната продоволствена програма на ООН. Според него, светът няма време, трябва да действа. Украйна влиза в първата петица на най-големите износители на зърно. През 2021 г. страната е изнесла 38,6 т зърнени и зърнено-бобени култури.

Годишно Украйна консумира 5-7 млн. т зърно. В момента в украинските зърнохранилища има 20 млн. т. Очаква се, че през тази година, въпреки войната, страната ще събере най-малко 30 млн. т. Според министъра на аграрната политика Микола Солский, може да стане така, че за съхраняване за нова реколта няма да има хранилища, ако не се продаде старата. А тя не може да се изнесе, защото всички украински черноморски пристанища или са окупирани, или са блокирани (Одеса, например). Става дума за 4,5 млн. т. Това е първо. Второ – руснаците умишлено бомбардират елеваторите ни, за да лишат част от украинското население от зърнените запаси. И трето – установява се директна кражба на нашето зърно от окупираните територии, където се съхраняват, според някои сведения, 1,3 млн. т. Съобщава се, че от Запорожка, Донецка, Луганска и Херсонска области де-факто е откраднато 400 хил. т.

В момента Украйна организира износ на зърно от румънското пристанище Констанца, докъдето то стига по ж.п. линии.(УВести)