Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОТ УКРАИНСКОТО ПРОДОВОЛСТВИЕ ЗАВИСИ ЖИВОТЪТ НА МИЛИОНИ ХОРА, КАЗВАТ ОТ ООН

Киев, 05 май 2022.- От украинското продоволствие зависят милиони хора, може би дори и милиарди, казва Дейвид Бизли от Световната продоволствена програма на ООН. Според него, светът няма време, трябва да действа. Украйна влиза в първата петица на най-големите износители на зърно. През 2021 г. страната е изнесла 38,6 т зърнени и зърнено-бобени култури.

Годишно Украйна консумира 5-7 млн. т зърно. В момента в украинските зърнохранилища има 20 млн. т. Очаква се, че през тази година, въпреки войната, страната ще събере най-малко 30 млн. т. Според министъра на аграрната политика Микола Солский, може да стане така, че за съхраняване за нова реколта няма да има хранилища, ако не се продаде старата. А тя не може да се изнесе, защото всички украински черноморски пристанища или са окупирани, или са блокирани (Одеса, например). Става дума за 4,5 млн. т. Това е първо. Второ – руснаците умишлено бомбардират елеваторите ни, за да лишат част от украинското население от зърнените запаси. И трето – установява се директна кражба на нашето зърно от окупираните територии, където се съхраняват, според някои сведения, 1,3 млн. т. Съобщава се, че от Запорожка, Донецка, Луганска и Херсонска области де-факто е откраднато 400 хил. т.

В момента Украйна организира износ на зърно от румънското пристанище Констанца, докъдето то стига по ж.п. линии.(УВести)