Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram

ПОЛША ПРЕДАДЕ НА УКРАЙНА НАД 200 ТАНКА Т-72, АРТИЛЕРИЙСКИ СИСТЕМИ ″ГРОЗДИКА″ И ″ГРАД″, МНОГО БОЕПРИПАСИ

Киев, 30 април 2022.- Полша предаде на Украйна тежко оръжие, достатъчно за въоръжаване на  две танкови бригади.

″Цензор.Нет″ уточнява, че става дума за над 200 танка Т-72, самоходни артилерийски установки ″Гвоздика″ и системи за залпов огън ″Град″. Освен това, украинската армия ще получи и няколко десетки БМП и ракети клас ″въздух-въздух″ за МиГ-29 и Су-27.

Преди време някои украински медии съобщаваха за доставка от Полша на полски дронове за разузнаване, дронове-камикадзе Warmate, които са аналог на американските Switchblade, зенитно-ракетни комплекси Piorun и голямо количество боеприпаси.

В противодействието си на руската агресия, започнала на 24 февруари, Украйна най-много разчита на САЩ, Полша и прибалтийските страни. В Полша са настанени и най-много украински бежанци – 2 млн., на които полската държава ще дава още два месеца по 40 злоти (16 лв.) дневно на всеки.(УВести)

Нашият коментар:

Полша, за разлика от България, активно военно-технически помага на Украйна и не се страхува ″да бъде въвлечена във войната″, както се опасява президентът и главнокомандващ  Румен Радев. А и как да бъде въвлечена една страна – членка на НАТО, не е ясно.