Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПОЛША ПРЕДАДЕ НА УКРАЙНА НАД 200 ТАНКА Т-72, АРТИЛЕРИЙСКИ СИСТЕМИ ″ГРОЗДИКА″ И ″ГРАД″, МНОГО БОЕПРИПАСИ

Киев, 30 април 2022.- Полша предаде на Украйна тежко оръжие, достатъчно за въоръжаване на  две танкови бригади.

″Цензор.Нет″ уточнява, че става дума за над 200 танка Т-72, самоходни артилерийски установки ″Гвоздика″ и системи за залпов огън ″Град″. Освен това, украинската армия ще получи и няколко десетки БМП и ракети клас ″въздух-въздух″ за МиГ-29 и Су-27.

Преди време някои украински медии съобщаваха за доставка от Полша на полски дронове за разузнаване, дронове-камикадзе Warmate, които са аналог на американските Switchblade, зенитно-ракетни комплекси Piorun и голямо количество боеприпаси.

В противодействието си на руската агресия, започнала на 24 февруари, Украйна най-много разчита на САЩ, Полша и прибалтийските страни. В Полша са настанени и най-много украински бежанци – 2 млн., на които полската държава ще дава още два месеца по 40 злоти (16 лв.) дневно на всеки.(УВести)

Нашият коментар:

Полша, за разлика от България, активно военно-технически помага на Украйна и не се страхува ″да бъде въвлечена във войната″, както се опасява президентът и главнокомандващ  Румен Радев. А и как да бъде въвлечена една страна – членка на НАТО, не е ясно.