Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДВА МЕСЕЦА СЛЕД РУСКОТО НАХЛУВАНЕ В УКРАЙНА. ЦЕЛИ И РЕЗУЛТАТИ. КАКВО СЛЕДВА?

Киев, 26 април 2022.- Изминаха два месеца от руската офанзива в Украйна. Да разгледаме, какви цели е имал Кремъл и какво е постигнал, пише Юрий Бутусов – главен редактор на ″Цензор.Нет″.

Юрий Бутусов

Целите на Москва и постигнатите резултати:

Цел: блокиране на основни административни центрове – Киев и Харкив, дезорганизация на управление на страната и принуждаване към капитулация.

Резултат: целите не са постигнати, капитулацията е невъзможна, ръководството на Украйна продължава да е на власт, Киев и Харкив надеждно се отбраняват.

Цел: провал на мобилизационното разгръщане вследствие на дълбоко навлизане в територията поне на 11 области.

Резултат: целите не са постигнати, мобилизацията в Украйна продължава.

Цел: прекъсване на стратегически магистрали на запад от Киев и на север от Кривий Риг, за да се попречи западната помощ да стига до местата, за които е предназначена, т.е., да се провали логистиката.

Резултат: целите не са постигнати, страната защитава тези комуникации, НАТО засилва военната си помощ.

Цели: превземане на украински пристанища по черноморското и азовското крайбрежие, прокарване на сухопътен коридор от Русия към Молдова, в частност, към Приднестровието.

Резултат: целите са постигнати частично, азовското крайбрежие е превзето, но Миколаив и Одеса се бранят, основните пристанища са наши.

Цели: сриване на икономиката ни, деморализация на обществото, отказ от организирана съпротива.

Резултат: целите не са постигнати, икономиката, подкрепена от Запада, работи, обществото е консолидирано, всички политически сили се обединиха.

Цели: разпад на отбранителна система, ликвидиране на военна инфраструктура.

Резултат: целите не са постигнати, отбраната получава мощна военна помощ от НАТО, военните способности на Украйна значително се повишиха; Русия изгуби над 3200 бройки военна техника и не е в състояние да възстанови тези загуби.

Цели: превземане на Донецка и Луганска области.

Резултат: целите не са постигнати, Украйна брани значителна територия на Донбас.

Какво следва

Стратегически Путин не съумя изцяло да постигне нито една от поставените цели. Русия е въвлечена в една война на изтощение против Украйна, зад която стоят НАТО и повечето страни по света с огромни ресурси. Превземането на Мариупол няма да промени стратегическото положение на Русия, съпротивата ще се засилва, официален Киев няма да си позволи никакви компромиси. След западна помощ технологичното предимство на Украйна постепенно ще се засилва, в резултат на което загубите на Русия ще се увеличават и Москва няма да може да контролира окупираните територии.

За да продължи войната, Путин ще трябва да извърши частична мобилизация, което ще причини огромна щета на руската икономика и ще доведе до деморализация на руското общество.

В момента Украйна има стратегическа инициатива. Но Русия може да постигне частични тактически успехи, тя, обаче, е неспособна да реализира нито една от горните цели.

Стратегията на Путин се провали, Украйна вече не може падне. Продължението, сроковете и цената на тази война зависят от способността на страната ни грамотно да планира използване на наличните материални и човешки ресурси и от мащабите на привличане на въоръжение и професионални кадри от чужбина, твърди Юрий Бутусов.(УВести)