Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОСТИН И БЛИНКЕН ТАЙНО ПОСЕТИХА КИЕВ, САЩ ДАВАТ ОЩЕ ВОЕННА ПОМОЩ КЪМ ВЕЧЕ ДАДЕНИ $3,4 МЛРД.

Киев, 25 април 2022.- Украинската столица тайно и през нощта посетиха американският министър на отбраната Ллойд Остин и държавният секретар на САЩ Ентъни Блинкен.

Информацията за това посещение дойде едва след като те напуснаха територията на Украйна и се върнаха в Полша, съобщават украинските медии.

В Киев високопоставените пратеници на Белия дом се срещнаха с президента Володимир Зеленский, външния министър Дмитро Кулеба и военния министър Олексий Резников.

Тази сутрин Зеленский излезе с благодарност към американската страна, в частност, приветства лидерството на САЩ в оказване на военна помощ за Украйна, и каза, че след края на войната вижда САЩ като гарант на нашата сигурност.

Според украинския военен експерт Олег Жданов, целта на посещението беше да се организира надлежна логистика при доставка на тежко американско въоръжение, необходимо на Киев за успешна отбрана в Донбас и на юг, в района на Херсон. В тази връзка беше заявено, че САЩ предоставят още военна помощ към вече предоставена такава за $3,4 млрд. Става дума за $713 млн., като част от тази сума е предназначена и за страните от Източна Европа.

Официален Киев заяви, че тези доставки помагат отбранителните способности на Украйна да преминат към качествено ново ниво. Пан Жданов твърди, че след вече една седмица безуспешна руска офанзива остава украинската армия да издържи още една, най-много 10 дни, и тогава настъпателният потенциал на руснаците ще започне да спада. А това откроява възможност за украинците да предприемат контранастъпление.

В Киев двете страни говореха и за нов пакет санкции против Русия, за финансова подкрепа на Украйна и гаранции за нашата сигурност. Зеленский помоли САЩ да отворят своя вътрешен пазар за украински стоки.

Това е първо посещение на високопоставени американци в Украйна след 24 февруари, когато Русия нападна нашата страна.(УВести)